Consiliul UE a solicitat guvernului de la Chișinău să accelereze implementarea Acordului de Asociere și să aibă în vedere introducerea cu prioritate a unor reforme esențiale în sistemul de justiție și financiar- bancar. Sunt reiterate astfel recomandări mai vechi, ignorate în Republica Moldova în ultimul an, în speranţa că, prin adoptarea unor reforme consistente, vor putea fi depăşite actualele tensiuni politice de la Chişinău.

În cadrul reuniunii de luni a Consiliului UE pe probleme de afaceri externe și relații internaționale a fost dezbătută situația actuală a Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Concluziile discuției, disponibile aici, au fost structurate în 13 puncte, dintre care cele mai importante se referă la accelerarea reformelor necesare pentru implementarea acordului, combaterea corupției și eficientizarea sistemului de justiție, restructurarea și întărirea sectorului financiar-bancar.

De asemenea, în cele 13 puncte sunt subliniate, printre altele, necesitatea unei investigații imparțiale privind furtul miliardului de euro și tragerea la răspundere a vinovaților, importanța creării unui climat favorabil pentru investitorii străini, imperativul păstrării și dezvoltării unei media independente și a unei societăți civile puternice, ca partener de dialog al administrației publice și ai actorilor politici.

Consiliul UE subliniază că „rezultatele palpabile în domeniul reformelor sunt necesare pentru a reclădi încrederea” şi a conduce la depăşirea tensiunilor politice existente în prezent în Republica Moldova.

Într-un comentariu de pe contul personal de Facebook, Raluca Răducanu, directorul Centrului pentru Studii Est-Europene din Bucureşti, a conchis referitor la afirmaţiile şi recomandările emise luni că ele nu conţin „nimic din ce nu a fost spus sau cerut deja” de către Uniunea Europeană.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu