Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a asigurat pe prim-ministrul Dacian Cioloș că va pune capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în timpul mandatului Comisiei sale.

„Sunt convins că în timpul mandatului Comisiei mele o să punem capăt MCV. Cazul Bulgariei cu cel al României sunt separate – dacă România menține nivelul de punere în practică al așteptărilor Comisiei Europene și al statelor membre, mecanismul se va încheia mai repede pentru România. În ceea ce mă privește fac tot posibilul pentru a accelera acest proces, iar Comisia se declară foarte mulțumită de modul în care Guvernul român își face treaba”, a declarat Juncker.

„Considerăm că MCV și-a atins scopul din punctul de vedere pe care l-a avut Comisia atunci când acest mecanism a fost pus în aplicare. Asta nu înseamnă că în România nu trebuie să continuăm cu lupta împotriva corupției și cu consolidarea a ceea ce s-a făcut până acum. Considerăm că există suficientă maturitate în România pentru ca tot acest proces să fie integrat și internalizat”, a replicat Dacian Cioloș.

Totodată, premierul român a promis că guvernul pe care îl conduce intenționează să înceapă în mod serios pregătirea președinției pe care România o va asigura la nivelul Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2019.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus României la aderarea la UE, în 2007,  cu scopul de a îndeplini toate cerințele și standardele în justiție și lupta împotriva corupției ale Uniunii Europene.

În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, premierul român a spus că Jean Claude Juncker susține și a susținut dintotdeauna cauza României exprimându-și dorința ca în decursul acestui an să vadă decizii bune în acest sens.

Premierul României, Dacian Cioloș, întreprinde  o vizită oficială la Bruxelles, astăzi și mâine, unde se întâlnește cu o serie de oficiali europeni, printre care președintele Parlamentului European, Martin Schulz, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu bugetul şi resursele umane, Kristalina Georgieva, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, dar și cu liderii grupurilor Popular European și Social Democrat din legislativul european.

În cadrul vizitei vor fi abordate teme privind prioritățile actualului guvern, viziunea de dezvoltare economică, programul de reformă administrativă, dar și implicarea României în actualele probleme ale Uniunii Europene.

 

Sursa Foto: Facebook

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu