Proiectele comune România-Bulgaria pot beneficia de finanţare UE în cadrul programului INREREG, fiind disponibilă o finanţare totală de peste 30,5 milioane de euro, până la termenul limită de 15 martie 2016.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Admnistraţiei Publice (MDRAP), pentru Europunkt, finanţarea se poate obţine pentru proiectele care se depun doar pentru două din cele cici axe ale programului, respectiv pentru Axa 4 „O regiune calificată şi inclusivă” şi Axa 5 „ O regiune eficientă”.

Este vorba despre un apel lansat în 15 octombrie 2015- aflat în plină desfăşurare- şi care este destinat atât autorităţilor publice, cât şi ONG-urilor. Beneficiarii trebuie să asigure o contribuţie de 2%, în timp de finanţarea europeană este de 85 %, iar cea de la bugetele de stat ale celor două ţări este de 13 %.

Pentru Axa 4 „O regiune calificată şi inclusivă” sunt eligibile mai multe tipuri de activităţi, cum ar fi: iniţiative comune locale în domeniul ocupării forţei de muncă, servicii de informare şi de consiliere, cursuri de formare, etc. Durata unui proiect trebuie să fie de cel mult 24 de luni, iar finanţarea unui proiect poate să fie de maximum 1,5 milioane de euro.

Pentru Axa 5 „ O regiune eficientă”, proiectele sunt destinate consolidării capacităţii instituţionale a autorităţilor publice. Valoarea minimă a unui proiect trebuie să fie de 100.000 de euro, iar suma maximă care se poate obţine fiind de 1,5 milioane de euro.

Trebuie precizat că primul apel de proiecte INTERREG România- Bulgaria a fost lansat în 26 martie 2015 şi a avut o alocare totală de 208,1 milioane de euro. Până  la data de 2 februarie 2016  au  fost semnate 17 contracte de finanţare cu o valoare de aproximativ 12 milioane euro. Lista proiectelor contractate este disponibila la urmatorul link: http://www.interregrobg.eu/en/projects/our-projects.html. 

Programului INTERREG Romania-Bulgaria, toate proiectele selectate şi contractate se vor implementa în parteneriat româno-bulgar,  atât pe teritoriul României şi cât şi al Bulgariei.

În perioada de programare 2014-2020, MDRAP gestionează, în calitate de autoritate de management, şase programe de cooperare teritorială europeană la care participă şi România, programe care se deruleaza atât la graniţele interne, cât şi la graniţele externe ale Uniunii Europene.

Informaţii detaliate privind Programul INTERREG V-A Romania-Bulgaria pot fi consultate pe site-ul  http://www.interregrobg.eu.

 

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu