România începe pregătirile pentru președinția UE, pe care o va asigura începând cu anul 2019, urmând să realizeze o agendă comună cu cele două state europene care vor precede țara noastră la conducerea UE, respectiv Austria și Bulgaria.

“Guvernul intenționează să înceapă să pregătească președinția UE pe care România o va asigura începând cu 2019”, a anunțat, luni, premierul României, Dacian Cioloș, în cadrul întâlnirii cu președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker.

Potrivit regulamentelor europene, președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură de către statele membre, prin rotație, pentru o perioadă de șase luni. Responsabilitatea unui stat membru este foarte mare, ținând cont de faptul că pe perioada semestrului respectiv, Președinția conduce reuniunile la toate nivelele în Consiliu și asigură continuitatea lucrărilor.

Practic, statele-care asigură președinția UE- lucrează în grupuri de trei, numite “triouri”. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Președinția Olandei, ianuarie 2016-iunie 2016, priorități:

Conform sursei menționate anterior, programul de lucru al președinției neerlandeze se axează pe 4 domenii-cheie:

  • migrație și securitate internațională;
  • finanțe solide și o zonă euro robustă;
  • Europa ca sursă de locuri de muncă și forță inovatoare;
  • politică orientată spre viitor în domeniul schimbărilor climatice și al energiei.

Începând cu 2019, când va asigura președinția UE, România urmează să realizeze un program comun cu Austria și Bulgaria, statele care preced țara noastră la conducerea UE.

Informații suplimentare:

Președinția are două misiuni principale:

Planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor sale de pregătire.

Președinția conduce reuniunile din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe) și al grupurilor de pregătire ale Consiliului, care includ comitete permanente, precum Comitetul Reprezentanților Permanenți, și grupuri de lucru și comitete care se ocupă de chestiuni foarte precise.

Președinția se asigură că Regulamentul de procedură și metodele de lucru ale Consiliului sunt corect aplicate și că discuțiile se desfășoară în mod corespunzător.

Președinția organizează de asemenea diferite reuniuni formale și informale la Bruxelles și în țara care asigură Președinția prin rotație.

Reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale UE

Președinția reprezintă Consiliul în relațiile cu celelalte instituții ale UE, în special cu Comisia și cu Parlamentul European. Rolul său este de a încerca obținerea unui acord privind dosarele legislative prin triloguri, reuniuni de negociere informale și prin reuniuni ale Comitetului de conciliere.

Sursa : http://www.consilium.europa.eu/

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu