Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord vineri seara privind termenii menținerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. Astfel, termenii relaţiei de apartenenţă a Marii Britanii la Uniunea Europeană nu vor fi modificaţi nici măcar dacă cetăţenii britanici vor vota la referendum pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

În schimb, premierul britanic David Cameron a obținut în urma acordului, acceptat de toate cele 28 state UE, consolidarea statutul special al Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene. Printre cele mai importante clauze se menționează că Marea Britanie nu va participa niciodată la planuri pentru acordarea de asistenţă financiară unor state din zona euro, va putea limita timp de şapte ani indemnizaţiile sociale pentru angajaţii veniţi din alte ţări europene și va fi exceptată de la procesul de aprofundare a integrării europene.

În ce privește cetățenii romani stabiliți în Marea Britanie, sau pe cale de a se stabili în regat, aceștia trebuie să cunoască că acordul va permite Marii Britanii să activeze oricând în următorii şapte ani o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază angajaţii veniţi din altă ţară UE, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice naţionale.

Aceste condiţii au fost negociate în mod detaliat cu liderii ţărilor central şi est-europene. În plus, mecanismul convenit va permite Marii Britanii să indexeze și alocaţiile pentru copiii rămaşi acasă. Limitarea alocaţiilor copiilor se va face prin indexarea la nivelul veniturilor din ţara de origine a imigrantului.

Sursa foto: independent.co.uk

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu