Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, marți, că înțelege supărarea și revolta celor 200 de mineri care protestează la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), iar protestele îi „zdruncină încrederea că acest lucru este cu adevărat posibil”.

„Ne confruntăm, în acest moment, cu o situație dificilă în Valea Jiului generată de protestele apărute în ultimele 24 de ore, care au dus la blocarea în mină a mai multor mineri, fie în subteran, fie în perimetrul minier, fie în zona termocentralelor. O parte dintre ei au decis să recurgă la o formă extremă de protest și au intrat în greva foamei”, a constatat ministrul.

Victor Grigorescu a explicat că a preluat un Complex Energetic fără niciun ban în cont, cu un titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei și cu circa 30 de cereri de intrare în insolvență.

„În decembrie, nu aveam din ce plăti salarii și eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului și la sărăcie pe toți cei care muncesc în mină sau în termocentrale […] Știu că niciuna dintre promisiunile politice care li se fac astăzi nu reprezintă o soluție. Am discutat cu prefectul și cu autoritățile abilitate pentru ca cei care protestează să nu-și pună viața în pericol și să li se ofere toată asistența de care au nevoie. Nu putem exclude situații neprevăzute, deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar și pentru minerii experimentați”, susține Victor Grigorescu.

Totodată, ministrul Energiei promite să rămână hotărât în a face tot ce ține de el pentru a întrepta lucrurile, deși, spune acesta, cei care au decis să pornească protestul, o fac împotriva propriului interes, iar cei care îi îndeamnă sunt iresponsabili și o fac cu gândul la „iluzorii avantaje politice”.

„Le înțeleg supărarea și revolta. Așa nu se mai poate! Înțeleg că din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani, aproape niciuna nu a fost onorată […] Cărbunele românesc își are deja locul său în securitatea noastră energetică”, a conchis acesta.

Aproximativ 200 de mineri de la exploatarea de cărbune Lonea s-au blocat luni dimineaţă în subteran, nemulţumiţi de situaţia în care se află aceștia au solicitat prezenţa în Valea Jiului a ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Compania se află în procedură de insolvenţă.

 

Sursa: Ministerul Energiei

Sursa Foto: radiocluj.ro

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu