Pentru debirocratizarea în relația cu cetățenii este necesară valorificarea platformelor informatice pe care s-au dat milioane de euro și nu sunt funcționale, a declarat premierul Dacian Cioloș, miercuri, înainte de lansarea proiectului Comisiei de Tăiat Hârtii.

Proiectul își propune simplificarea birocrației pe baza propunerilor venite din partea cetățenilor.

„O să invitam cetățenii să ne împărtășească din experiența lor in relația cu administrația si care documente li se par complicate ar putea fi simplificate. Avem deja identificare câteva lucruri simple care pot fi făcute de administrație si pot să vină cu un plus pentru cetățeni”, a precizat premierul Dacian Cioloș.

Premierul a exemplificat câteva cazuri absurde, respectiv situația mamelor care trebuie să depună 3 dosare cu același tip de documente, indemnizație, alocație de stat, stimulent de reinserție.

“Un șomer trebuie să plătească 30 de lei pentru ajutor de șomaj, aceste informații pot fi obținute de administrație fără ca șomerul să plătească astfel de taxe. Putem merge pe o simplă depunere a cererii, administrațiile să obțină datele direct”, a menționat premierul.

În general, proiectul Comisiei de Tăiat Hârtii urmărește câteva principii:

  • o instituție să ceară o singură dată o informație de la cetățean
  • transfer electronic al datelor între instituții
  • înlocuirea documentelor legalizate cu declarații pe proprie răspundere
  • înlăturarea documentelor care nu se mai justifică si înlocuirea aceastora cu proceduri digitale

Platforma este disponibilă aici:

http://maisimplu.gov.ro/

Sursa foto: europoint.stonybrook.edu

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu