Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, miercuri, în sesiunea plenară a Parlamentului European, privind concluziile reuniunii Consiliului European din 18-19 februarie, că decizia acordului dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit va intra în vigoare doar în cazul în care cetățenii britanici votează, la referendumul din 23 iunie, să rămână în Uniune. Dacă aceștia vor cere ieșirea, acordul nu va intra în vigoare.

„Cei 28 de șefi de stat și de guvern au adoptat în unanimitate un acord obligatoriu și ireversibil între Uniunea Europeană și Regatul Unit. Decizia privind acest acord este în concordanță cu prevederile tratatelor europene și nu poate fi anulată de Curtea Europeană de Justiție. Însă acesta va intra în vigoare doar în cazul în care cetățenii britanici votează să rămână, dacă votează ieșirea din Uniunea Europeană, acordul nu va produce niciun efect”, a declarat Tusk.

Acordul a fost convenit astfel încât să nu compromită valorile fundamentale ale Uniunii Europene cum ar fi libera circulație, principiul non-discriminării și, totodată, fără să afecteze dezvoltarea uniunii monetare și economice, potrivit oficialului european.

„Uniunea Europeană va respecta hotărârea poporului britanic, în cazul în care majoritatea votează ieșirea din Uniunea Europeană, asta se va întâmpla, iar Europa va fi schimbată pe veci în rău”, a întărit Donald Tusk.

Totodată, Jean-Claude Juncker, în intervenția sa a susținut că prim-ministrul britanic, David Cameron, a obținut maximum din ceea ce putea spera în urma acordului, iar poporul britanic trebuie să voteze pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

„Am ajuns la un acord cu Regatul Unit, iar prim-ministrul britanic a obținut maximum din ceea ce putea spera, iar celelalte state membre au oferit maximum din ceea ce puteau oferi. Acest lucru îmi permite să spun că acordul este unul cinstit și ține cont de îngrijorările, dorințele și sugestiile  Marii Britanii, iar poporul britanic cred că va spune <<DA>> pentru rămânerea în Uniunea Europeană”, a susținut Juncker.

Legat de criza migranților, oficialii europeni sunt de părere că planul comun de acțiune cu Turcia privind diminuarea numărului de migranți trebuie să rămână o prioritate, iar acesta va fi pus în aplicare în cadrul întâlnirii Consiliului European din 7 martie a.c., la care va participa și Turcia.

Consiliul European s-a reunit, pe 18-19 februarie, la Bruxelles și a avut ca teme principale de discuție criza migranților și posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de astăzi, oficialii europeni au prezentat concluziile Consiliului European din 18-19 februarie.

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu