Microîntreprinderile din mediul urban, care intenționează să acceseze fiinanțare europeană de până la 200.000 de euro, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pot beneficia de punctaj suplimentar dacă asigură cofinanțarea proiectului sau creșterea numărului de angajați, potrivit ghidului solicitantului aflat în consultare publică până în data de 1 martie 2016.

Noul ghid, aferent priorității de investiții 2.1 “Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, propune, în principal,  o nouă grilă de evaluare tehnică și financiară, mai realistă și adaptată obiectivelor proiectului.

Astfel, dacă în versiunea anterioară a ghidului, pentru domeniile de activitate propuse de proiect se putea ajunge la un punctaj de 20, noul ghid acordă cel mult 7 puncte pentru această categorie.

În schimb, beneficiarul care asigură o cofinanțare de cel puțin 10 %- în contextul în care finanțarea europeană poate ajunge la 100%- primește 10 puncte la evaluarea proiectului. La fel, creșterea numărului de salariați ca urmare a realizării investiției poate aduce beneficiarului până la 20 de puncte.

Totodată, au fost redefiniți indicatorii de proiect, cum ar fi cifra de afaceri la doi ani după finalizarea investiției au numărul mediu de salariați în perioada de implementare, respectiv în perioada de monitorizare de trei ani.

În general, valoarea unui proiect trebuie să fie cuprinsă între 25.000 de euro și 200.000 de euro. Contribuţia programului la finanţarea unei investiţii este de cel mult 100% din valoarea eligibilă a proiectului şi se acordă sub forma unui ajutor de minimis.

Solicitanții eligibili sunt societățile comerciale sau cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor.

Microîntreprinderile sunt definite ca întreprinderi care au până la 10 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei, în conformitate cu Legea 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin această măsură sunt finanţate activităţi diverse, de la producţia de ţesături, la repararea maşinilor sau proiecţia de filme. Toate domeniile eligibile sunt prevăzute în Anexa 2.

Finanţările se pot solicita în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest, Centru.

Cererile de proiecte se pot depune fie direct la sediul agenţiilor de dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicarea electronică MyMIS.

Gdidul este disponibil pe site-ul MDRAP.

http://www.inforegio.ro/ro/por-2014-2020/ghiduri-specifice-2014-2020.html

Sursa foto: blog.wheelock.edu

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu