Grupurile de acțiune locală trebuie să se implice și în dezvoltarea proiectelor sociale, alături de cele economice,  avantajul unor astfel de măsuri fiind că alături de administrațiile locale, sunt implicate și alte structuri, care pot contribui la dezvoltarea locală, a declarat, vineri, premierul Dacian Cioloș, în cadrul conferinței Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL.

Potrivit premierului, grupurile de acțiune locală trebuie să se gândească la o nouă etapă de dezvoltare, care să includă proiectele sociale, precum și implicarea în mai mare măsură în realizarea formelor asociative.

“Aveți avantajul că reuniți si reprezentanți ai autorităților locale, dar și reprezentanți neguvernamentali. Puteți avea o gândire teritorială, care să depășească limitările administrative. Mă gândesc mai ales că Irlanda, Suedia, Finlanda au făcut din grupurile de acțiune locală un vector de dezvoltare în mediul rural”, a transmis premierul Dacian Cioloș reprezentanților grupurilor de acțiune locală prezenți la eveniment.

În viziunea premierului, grupurile pot să fie vector prin intermediul sectorului agricol și agro-alimentar. Totodată, Dacian Cioloș a anunțat un nou program, destinat clasei de mijloc de la sate.

“În săptămâna următoare, lucrăm cu domnul ministru (ministrul agriculturii, Achim Irimescu- n.red) și cu Cancelaria la un pachet de măsuri care să dezvolte clasa de mijloc de la sate, luând anumite instrumente financiare și legislative, care să stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate. În implementarea acestui program o să avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Să dezvoltăm această clasă de mijloc cu reale capacități de antreprenoriat care să constituie o resursă viabilă a dezvoltării locale”, a subliniat premierul.

Grupurile de acțiune locală pot beneficia de finanțare europeană prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală. În cadrul programării financiare 2007-2013, au fost derulate 3.695 de proiecte, în valoarea de 100 de milioane de euro.

Sursă foto: Guvernul României

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu