Aliaţii reformişti şi moderaţi ai preşedintelui iranian Hassan Rohani, cel care a fost artizanul acordului nuclear cu Occidentul şi îşi bazează politica pe o accelerare a procesului de deschidere, au obţinut o victorie extrem de importantă la alegerile legislative din acest an, potrivit rezultatelor parţiale date publicităţii duminică, relatează Agerpres şi CNN. Victoria din alegeri a moderaților creează premisele pentru o consolidare a relațiilor de cooperare ale Iranului cu SUA și Uniunea Europeană.

Reformatorii şi moderaţii au obţinut 89 de mandate până acum, în timp ce conservatorii, care în precedentul parlament avea peste 200 din cele 290 de locuri, au obţinut 86. De asemenea au fost aleşi zece candidaţi independenţi a căror afiliere politică rămâne în acest moment necunoscută, în timp ce rezultatele pentru alte aproape 60 de locuri urmează să fie anunţate astăzi. Un al doilea tur va fi organizat în aprilie sau mai pentru a oferi şi celelalte 51 de mandate în circumscripţiile în care nu au fost ales niciun candidat întrucât tuturor celor înscrişi în cursă le-a lipsit majoritatea de voturi.

Cea mai mare victorie pentru reformişti a venit în capitala Teheran, unde şi-au adjudecat toate cele 30 de locuri care în trecut au fost deţinute în mare parte de conservatori. Un alt motiv de bucurie pentru Rohani îl reprezintă alegerea sa și a aliatului său, Akbar Hashemi Rafsandjani, la rândul său fost președinte al țării, în Adunarea Experților la Teheran, instituţia de clerici responsabilă cu numirea şi, eventual, cu demiterea liderului suprem.

Prezenţa la acest scrutin a fost de aproape 60% în întreaga ţara,  din cei circa 55 de milioane de iranieni chemaţi la urne.

Din mai multe puncte de vedere, aceste alegeri sunt văzute ca un referendum de validare a politicilor lui Rohani ce au la mijloc acordul în privinţa dosarului nuclear cu Occidentul. Potrivit unui expert citat de CNN, tabăra preşedintelui reformist a susţinut pe perioada campaniei că dosarul nuclear a reprezentat prima etapă către relansarea economică şi politică a Iranului, iar aceste alegeri reprezintă al doilea pas în acest sens.

Mulţi tineri iranieni susţin că traiul sub conducerea lui Rohani a devenit mai bun, întrucât cea mai mare problemă cu care se confruntau la momentul alegerii sale era rata şomajului. Acest public ţintă este foarte important pentru preşedintele iranian întrucât mai mult de 60% din populaţia ţării se află sub pragul vârstei de 30 de ani, potrivit statisticilor Băncii Mondiale în 2013. De partea cealaltă, conservatorii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la influenţa Occidentului asupra ţării, acuzându-i pe reformişti că vând ţara străinilor.

Victoria reformiştilor şi moderaţilor la Teheran reprezintă o gură de aer proaspăt pentru preşedintele american Barack Obama, a cărui politică externă cu privire la Orientul Mijlociu, inclusiv dosarul nuclear iranian, a reprezentat o importantă sursă de critică pentru contestatarii săi. Candidaţii republicani pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016 au criticat la unison dosarul iranian, Ted Cruz mergând până la a promite că va rupe acordul cu Iran a doua zi cum va ajunge în Biroul Oval, Marco Rubio susţinând că va reimpune sancţiunile asupra Teheranului, în timp ce Donald Trump l-a citat pe Ronald Reagan şi celebra sa replică „no deal is better than a bad deal”.

Însă o victorie decisivă a moderaţilor şi reformiştilor la Teheran va însemna şi o victorie pentru Barack Obama şi ar putea duce un nou suflu pentru susţinerea populară a controversatului acord cu Iranul.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu