Criza refugiaților/ Finanțări CE de 700 milioane de euro pentru evitarea dezastrului umanitar din Grecia
Comisia Europeană a anunțat marți că propune Consiliului crearea unui fond pentru situații de urgență, destinat prevenirii dezastrelor umanitare care pot apărea în țările membre UE. Potrivit cotidianului grec Kathimerini, măsura a fost înaintată special pentru a împiedica transformarea situației din Grecia într-o criză umanitară de largi proporții.
Comisia Europeană a lansat marți un comunicat de presă în care anunţă că a înaintat Consiliului o propunere întemeiată pe art. 122, alin. 1 din Tratatul de Funcționare a UE, prin care va fi instituit un fond special pentru dezastre sau crize excepționale care au loc pe teritoriile statelor membre și care pot conduce la consecințe umanitare grave. Pentru 2016-2018, vor fi alocate 700 milioane de euro, care vor putea fi accesate de organizațiile caritabile, precum agențiile specializate ONU, organizațiile internaționale care activează în domeniu și ONG-uri, pentru acțiuni precum furnizarea de produse și servicii de bază, asistență medicală, educație primară.
Fondul propus de Comisia Europeană va remedia o carență normativă a UE, până în prezent existând finanțări pentru acțiuni umanitare doar pentru statele din afara Uniunii. În opinia Comisiei, celelalte mecanisme UE, precum Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare, Fondul pentru Securitate Internă și Mecanismul de Protecție Civilă, nu prevăd posibilitatea unor acțiuni eficiente pentru crizele cu o evoluţie rapidă cum este actuala criză a refugiaților.
Potrivit unor surse de la Bruxelles citate de cotidianul grec Kathimerini, cea mai mare parte a celor 700 milioane de euro vor fi destinate pentru ameliorarea situației din Grecia. Decizia ar fi fost luată după ce Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) a avertizat că există posibilitatea apariției unui dezastru umanitar în regiune ca urmare a blocării unui număr de 24000 de emigranți pe teritoriul statului elen, prin închiderea parțială a graniței dintre Grecia și Macedonia.
Liderul Alianței Liberalilor și Democraților Europeni, Guy Verhofstadt a comentat pe marginea acestei măsuri, arătând că „Grecia nu trebuie să devină un teren de dumping în această criză a refugiaţilor” şi că, deşi „mai mulţi bani pentru situaţia umanitară sunt bine veniţi, ceea ce avem cu adevărat nevoie este o veritabilă politică colectivă de răspuns a UE.”
Măsura propusă de Comisia Europeană alimentează temerile conform cărora, pentru stoparea fluxului de refugiaţi către centrul Europei, este posibil ca Grecia să fie eliminată de facto din zona Schengen.
Sursa foto: Yahoo News/Reuters
fără comentarii
Fii primul care comentează