Agenda PE pentru săptămâna 14-20 martie/ Criza refugiaţilor, impozitarea multinaţionalelor, Republica Moldova
Principalele teme care vor fi dezbătute în această săptămână de către Parlamentul European sunt: transparența şi uniformizarea impozitelor plătite de companiile multinaționale, măsuri de soluţionare a crizei refugiaţilor, inclusiv summitul UE-Turcia pe această temă, protecția persoanelor vulnerabile și a minorităților, continuarea negocierilor cu privire la Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții.
Parlamentul European dezbate luni măsurile ce vor fi luate în cazul impozitării multinaționalelor. Astfel, potrivit PE, marile companii nu vor mai beneficia de „acorduri fiscale mai favorabile decât cele autorizate de Uniunea Europeană”. Ulterior dezbaterilor de luni, miercuri vor avea loc discuţii cu reprezentanții unor multinaţionale precum Apple, IKEA, Google sau McDonald’s.
Criza refugiaților rămâne cea mai dezbătută temă de pe agenda PE. O parte semnificativă a europarlamentarilor manifestă o opoziţie puternică faţă de preacordul încheiat de UE cu Turcia privind gestionarea fluxurilor de imigranți și refugiați, considerând că acesta contravine drepturilor omului şi valorilor europene. În condiţiile în care Macedonia, Slovenia și Austria au blocat temporar granițele pentru a opri circulaţia refugiaților spre centrul continentului, Grecia este nevoită să ia noi măsuri în privinţa imigranţilor care doresc să pătrundă din insulele egeene pe continent.
În consecinţă, marţi va fi supus votului Raportul de ţară privind progresul Turciei, cu accent asupra domeniilor precum lupta împotriva corupției, libertatea presei, problema kurzilor și liberalizarea regimului de vize, iar miercuri Comisia pentru libertăți civile se va întruni pentru a discuta despre impactul ultimelor măsuri adoptate de instituţiile europene în ceea ce priveşte drepturile refugiaţilor.
Săptămâna trecută, preşedintele PE, Martin Schulz, declara : „Aceasta nu este o stradă cu sens unic, Turcia are nevoie de UE şi UE are nevoie de Turcia. Europa se confruntă cu o criză a refugiaţilor şi a imigrării fără precedent. Acest lucru este valabil şi pentru Turcia, ceea ce face colaborarea dintre cele două esențială.”
Marţi, Martin Schulz, membrii PE ai Comitetului parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova şi eurodeputaţii din Comisia de Afaceri Externe se vor întâlni cu o delegaţie de la Chişinău condusă de premierul Pavel Filip şi vor discuta despre foaia de parcurs pe care cabinetul moldovean trebuie să o urmeze pentru implementarea Acordului de Asociere.
De asemenea, în această săptămână, Comisia de Afaceri Juridice va dezbate luni noi măsuri cu privire la protecția persoanelor vulnerabile și a minorităților, iar Comisia pentru Comerț Internațional va analiza normele de soluţionare a diferendelor dintre state şi investitorii străini, care fac obiectul tratatelor economice şi comerciale cu SUA şi Canada.
Sursa foto: europeandignitywatch.org
fără comentarii
Fii primul care comentează