Cum se manifestă identitatea peste granițe? Ce nevoi au comunitățile de români din Ucraina, ce impact au asupra lor marile tensiuni din regiune și cum îi putem ajuta de la București?

Vineri, 18 martie, începând cu ora 19.00, în cadrul unei ediții speciale a seriei Repere Identitare, organizate de Conceptual Lab, Miruna Vlada, de la Asociația Identitate Culturală Contemporană, va adresa aceste întrebări invitaților săi din mediul academic și al societății civile:

Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress (Cernăuți);
Sergiu Dan, președintele Asociației Convergențe Europene (București);
Drd. Tatiana Toma (Bernevec), specialistă în relațiile diplomatice româno-ucrainene (Universitatea din București);
Drd. Liviu Iancu, coordonator de programe Eurocentrica/ editor Europunkt (București).

Având ca studiu de caz românii din Ucraina, evenimentul își propune să exploreze situația comunităților istorice de români, care sunt adesea uitate de către autorități, ajungând să fie asimilate de populația majoritară și să își piardă limba, tradițiile și interesul față de identitatea lor etnică. Este acesta un pericol real?

La întâlnire vor lua parte reprezentanți ai comunității românești de la Cernăuți, ai organizațiilor de la București implicate în proiecte pentru românii din Ucraina, precum și specialiști în relațiile diplomatice româno-ucrainene. În cadrul evenimentului va fi prezentat și un exemplu de implicare românească. Asociațiile Convergențe Europene și Eurocentrica, prin campania „Acces la educaţie. Sprijin pentru școlile româneşti din Ucraina” strâng cărţi şi echipamente IT pentru şcolile din Odessa, Cernăuţi şi Transcarpatia. Ne propunem să cunoaștem mai bine situația acestor comunități, dincolo de ideologie sau retorică, și să înțelegem perspectiva lor asupra legăturii cu România.

Locuri limitate. Participarea la eveniment se face numai pe bază de rezervare la adresele [email protected] sau [email protected]

Conceptual Lab (www.mixofideas.ro) este un proiect al Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) și găzduiește regulat evenimente cu tematici variate, în care invitații explorează, într-un cadru relaxat, universul cultural al lumii contemporane, în toată complexitatea și diversitatea sa

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu