A doua reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova a avut loc marţi la Bruxelles, în urma acesteia fiind stabilit un plan concret de reforme pe care guvernul Filip trebuie să le adopte până în luna iulie. Printre acestea se numără punerea în aplicare a noilor legi din justiţie, adoptarea unor norme juridice eficiente în privinţa integrităţii, reformarea administraţiei publice.

Consiliul de Asociere de marţi, la care au participat delegaţiile conduse de Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, şi Johannes Hahn, comisarul pentru Politica de Vecinătate a UE, din partea Comisiei Europene, respectiv de premierul Pavel Filip, din partea Republicii Moldova, a recunoscut aplicarea provizorie a Acordului de Asociere începând cu 1 septembrie 2014 şi a evidenţiat intrarea deplină în vigoare a Acordului în viitorul apropiat, având în vedere că Moldova şi toate statele membre UE l-au ratificat.

Astfel, în viitorul apropiat, cabinetul condus de Pavel Filip s-a angajat să pună în aplicare următoarele reforme:

  • luna martie: acţiuni concrete pentru dezvoltarea cooperării cu societatea civilă;
  • lunile martie-aprilie: aprobarea şi demararea punerii în aplicare a pachetului de legi privind sectorul justiţiei şi procuratura, precum şi impulsionarea implementării zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător;
  • luna aprilie: adoptarea Strategiei privind reforma administraţiei publice;
  • până în luna iulie: îmbunătăţirea climatului de afaceri şi investiţional; abordarea deficienţelor din sistemul financiar-bancar şi relansarea cooperării cu FMI; adoptarea pachetului de legi pe integritate.

Reformele ar trebui însoţite de investigaţii amănunţite asupra fraudelor bancare şi de promovarea luptei împotriva corupţiei şi a spălării banilor.

Una dintre principalele concluzii ale reuniunii a fost că fără obţinerea unor rezultate concrete în implementarea reformelor pentru asocierea reală dintre UE şi Republica Moldova, încrederea nu va putea fi recâştigată în sânul societăţii moldoveneşti.

Sursa foto: Facebook

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu