Opt state ale Uniunii Europene, între care și România, au înaintat o scrisoare de contestare a proiectului de construcție a gazoductului rusesc Nord Stream 2, ce ar urma să dubleze cantitatea de gaze livrate din Rusia către Germania.

Scrisoarea este adresată președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și a fost semnată de premierii României, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, precum şi de preşedintele Lituaniei. Astfel, deja este lansată o dezbatere care plasează Germania în opoziție cu politica statelor din estul și centrul Europei.

Nord Stream 2 „va genera consecinţe geopolitice cu potenţial destabilizator și ar influența puternic dezvoltarea pieței gazelor și tranzitul acestora în regiune, mai ales ruta de tranzit prin Ucraina” dacă va continua, reiese din scrisoare. Însă, potrivit Reuters, Comisia Europeană nu a confirmat recepționarea scrisorii.

„Proiectul Nord Stream 2, aflat în prezent în pregătire, poate  implica anumite riscuri pentru securitatea energetică din regiunea Europei Centrale şi de Est”, se mai arată în scrisoarea datată în 7 martie.

Liderii UE se reunesc, astăzi, joi, la Bruxelles, și se aşteaptă să abordeze tema securității energetice.

Gazprom livrează deja gaze Germaniei pe sub Marea Baltică, prin două conducte Nord Stream. Noul proiect Nord Stream 2 constă în construcţia altor două conducte pe sub Marea Baltică, din Rusia spre Germania, care ar dubla capacitatea de livrare la 110 miliarde de metri cubi pe an, potrivit Reuters.

 

Sursa: Reuters

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu