Un nou atac terorist a avut loc în Turcia. De această dată un atacator sinucigaș s-a detonat în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puțin 5 persoane. Alte 36 de persoane au fost rănite.

O explozie puternică a provocat panică sâmbătă dimineața în rândul populației aflate în centrul Istanbulului. Atentatul a fost comis pe artera pietonală și comercială Istiklal, din apropierea Pieței Taksim. Această zonă este foarte cunoscută și foarte frecventată de turiștii străini. Din fericire, la ora producerii exploziei, ora 11 (ora locală), această zonă era liniștită și puțin populată. Printre cei 36 de răniți se aflau și cetățeni din Germania, Iran, Islanda și Emiratele Arabe.

Surse oficiale au declarat că atacatorul sinucigaș își propusese să comită atentatul într-o zonă mai aglomerată, dar a fost deturnat de poliție. Motivul pentru care s-a produs acest atac pare să fie apropierea Noului An kurd, sărbătorit pe 21 martie, care provoacă temeri privind intensificarea violenței.

Pentru moment, principalii suspecți sunt fie membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), fie cei ai unei grupări afiliate.

Ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, a condamnat atacul sinucigaș de la Istanbul, declarând: „Condamn cu fermitate acest act laș și demn de dispreț, care a provocat moartea mai multor oameni”.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al României a comunicat că „Astfel de acțiuni, care pun în pericol vieți nevinovate, nu pot fi justificate sub nicio formă. Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul ferm al României în combaterea tuturor formelor de terorism și reiterează necesitatea intensificării eforturilor internaționale în combaterea acestora”.

Acest atac terorist intensifică teama cetățenilor, după ce un alt atentat cu o mașină capcană s-a produs duminica trecută la Ankara. Bilanțul acestui tragic eveniment s-a ridicat la 37 de morți și rănirea altor 120. Atentatul din piața Kizilay, din Ankara, a fost revendicat de un grup radical disident din cadrul PKK, intitulat Șoimii Eliberării Kurdistanului (TAK).

Sursa foto: independent.co.uk

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu