Cele trei atentate teroriste de la Bruxelles au provocat moartea a cel puțin 31 de persoane și rănirea a altor 300. Nivelul de alertă teroristă pentru Belgia a fost ridicat la nivelul maxim – „ameninţare serioasă şi iminentă”.

Exploziile produse marți dimineața în Bruxelles au transformat capitala Belgiei într-un oraș al terorii. Primele două explozii de pe aeroportul internațional din Bruxelles s-au produs la un interval de câteva secunde. La ora locală 7:58, în sala aflată în zona publică a terminalului „Plecări” se producea prima deflagrație, a doua producându-se chiar în central terminalului. De asemenea, o a treia bombă amplasată în același aeroport a fost dezactivată de organele abilitate. A treia explozie a avut loc la o garnitură de metrou din staţia Maelbeek, localizată în apropierea celor mai importante instituții europene.

Ministrul Sănătății din Belgia a declarat că, în urma celor două atentate teroriste, numărul persoanelor decedate a ajuns la 31, iar cel al răniților tinde să depășească 300. Dintre aceștia 61 se află în stare gravă, internați la terapie intensivă, 150 de persoane sunt încă internate în spitalele din 9 regiuni ale Belgiei, iar 4 victime sunt în comă, acestea nefiind identificate. Potrivit bilanțului oficial, 11 persoane au murit pe aeroportul din Bruxelles, iar alte 20 în explozia de la stația de metrou Maelbeek. Printre răniții de la aeroport se numără și patru angajați ai companiei Brussels Airlines. Vicitmele sunt de 40 de naționalități diferite.

2.200 de pasageri care nu au fost răniți beneficiază de cazare până când companiile aeriene vor găsi o soluție.

Ministerul Afacerilor Externe al României a precizat că 4 cetățeni români au fost răniți în atentatele care au avut loc la Bruxelles.

Vicepreședintele executivului comunitar, Kristalina Georgieva, a declarat că 3 angajați ai Comisiei Europene au fost răniți în urma exploziei de la metrou.

Ministrul de Interne francez a cerut detașarea a 1.600 de polițiști în apropierea stațiilor de metrou, a gărilor și a aeroporturilor. 500 de polițiști au fost mobilizați la granițele Belgiei și Franței.

Conform surselor oficiale, imediat după producerea atentatelor, 255 de polițiști au fost trimiși la fața locului.

Două linii de metrou, 1 și 5, sunt repuse în funcțiune, iar alte două linii, 2 și 6, continuă să fie suspendate. La primele ore ale dimineții, mai circulau 20 de linii de autobuz. Stațiile Bruxelles-Schumann, Bruxelles-Congres, Bruxelles-Chapelle, Merode și gara aeroportului Zaventem rămân închise.

Autoritățile belgiene au decretat 3 zile de doliu național.

Pe site-ul Trello (https://trello.com/b/ZsO45ZvW/brussels-missing) se găsește lista actualizată cu persoanele decedate sau date dispărute.

Sursa foto: USA Today

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu