O perioadă politică specifică în Ucraina – partidele naționale s-au aliniat, nimeni nu este favorit electoral în cazul unor posibile alegeri parlamentare. Potrivit unui sondaj de opinie organizat de Centrul Razumkov, Blocul de Opoziție, „Samopomici” (Autoajutorarea) și Blocul Petro Poroșenko au șanse în cadrul alegerilor parlamentare eventuale.

Dacă alegerile parlamentare s-ar desfășura în cel mai scurt timp, Blocul de Opoziție ar fi votat de 11,3% dintre cetățeni, „Samopomici” – de 11,2%, iar Blocul Petro Poroșenko de 11,1%. Așadar, toți au devenit egali nu numai în fața legii, dar și în fața electoratului…

Partidul „Batkivșcina” (Patria), condus de Iulia Timoșenko, potrivit studiilor sociologice ar acumula doar 9,1 la sută din voturi, ceea ce nu coincide cu rezultatele unui sondaj sociologic recent desfășurat de Institutul Internațional de Sociologice de la Kiev, care a prognozat un mare succes al partidului „Batkivșcina” la alegeri – 15,1%.

În Parlamentul de la Kiev au șansa să acceadă Partidul Radical, condus de Oleg Leașko (6,6%) și partidul lui Mihail Saakașvili „Mișcarea pentru purificare” (5,8%), ce-i drept acest partid figura în chestionare mai mult simbolic, fiindcă o astfel de forță politică nu a fost încă înregistrată la Ministerul Justiției de la Kiev. Alte partide politice nu pot trece de pragul electoral de 5%. Așadar, Svodoba este susținută de 3,7% dintre respondenți, UKROP – de 2,7%, Poziția Civică – de 2,9%, iar Frontul Popular, al cărui lider este premierul Arseni Iațeniuk – de 2%.

În acest context, contează mult o altă cifră – cele 16,3% dintre cetățeni care nu s-au decis pentru cine să voteze. Aceste persoane pot să determine victoria s-au eșecul forțelor politice, de ei depinzând rezultatul final al alegerilor. În același timp, cetățenii care nu s-au decis pentru cine să voteze reprezintă o bază electorală potențială a unor proiecte politice noi. Cifra de 16,3% a apărut în urma decepționării unui mare număr de ucraineni în politicile duetului Poroșenko-Iațeniuk și orientării societății spre alte valori politice, care cu greu pot fi identificate în mediul partidelor politice existente.

Centrul Razumkov a desfășurat în paralel și o cercetare referitoare la simpatiile electoratului față de viitoarele candidaturi pentru președinție. Lider continuă să rămână președintele actual Petro Poroșenko, pentru care și-ar da votul 14,7 la sută dintre ucraineni. Iulia Timoșenko este a doua în clasamentul electoral – 9,5%, iar primarul orașului Lviv și unul dintre făuritorii partidului „Samopomici”, Andrii Sadovyi, este al treilea cu 8,9%. Nu departe de cei trei se află liderul Blocului de Opoziție, Iuri Boiko (6,5%). Este de menționat, în acest context, o anumită întărire a pozițiilor Blocului de Opoziție și liderului ei în plan electoral. Reamintim că Blocul de Opoziție se compune în mare parte din foști colaboratori ai Partidului Regiunilor, condus în trecut de președintele destituit Viktor Ianukovici.

Dacă comparăm rezultatele sondajului de opinie organizat de Centrul Razumkov și cu cele ale Institutului Internațional de Sociologice de la Kiev, observăm că Blocul de Opoziție are șanse reale să formeze o fracțiune parlamentară influentă, mai ales că prognozele Institutului Internațional de Sociologie sunt și mai optimiste pentru opoziție, decât cele ale Centrului Razumkov (14,2%, în comparație cu 11,3%). Situația se poate schimba de la o zi la alta, însă tabloul politic de fond rămâne constant: opoziția își întărește pozițiile, pe când forțele pro-europene cunosc evoluții triste la capitolul susținerii electorale. Deocamdată șansele sunt egale, partidele naționale s-au aliniat, nimeni nu este favorit. Tendințele sunt, însă alarmante pe fondalul crizei economice din Ucraina. Un nou proiect politic pro-european, sincer și transparent – aceasta ar fi cererea societății pe piața politică din Ucraina, cerere care nu și-a găsit deocamdată vreo ofertă concretă.

 

Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu