Forţele loiale preşedintelui Bashar al Assad au preluat luni controlul asupra sitului antic de la Palmyra, în urma unor lupte sângeroase cu militanţii Statului Islamic. Potrivit agenţiei naţionale de ştiri din Siria, atacul forţelor armate locale a fost sprijinit de lovituri aeriene ale aviaţiei ruseşti.

Iniţial, Statul Islamic a negat progresele forţelor guvernamentale în localitate, postând joia trecută un clip video în care extremiștii pretindeau că încă deţin controlul asupra orașului. Ultimele imagini date publicităţii de armata siriană par totuşi să confirme recucerirea Palmyrei de către regimul lui Bashar al Assad.

Statele Unite salută recapturarea Palmyrei, dar precizează că orice evaluare a impactului acestei victorii asupra negocierilor de pace de la Geneva este prematură.

Folosind Palmyra ca un nou punct de pornire, armata siriană continuă operaţiile împotriva ISIS pe direcţiile sud-vest şi nord-est, în încercarea de a tăia liniile de comunicaţii şi de aprovizionare ale extremiştilor.

ISIS cucerise Palmyra în urmă cu 10 luni. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cele două părți s-au aflat în conflict în periferiile oraşului pe tot parcursul anului 2015. În timpul ocupaţiei islamiste, extremiştii au distrus și jefuit monumentele istorice ale orașului şi au executat mai multe persoane, printre care şi pe reputatul cercetător Khaled Asaad, responsabilul pentru conservarea antichităților orașului.

Situl de la Palmyra este înscris pe lista Patrimoniului cultural mondial UNESCO în Siria, păstrând până la distrugerile efectuate de ISIS unele dintre cele mai spectaculoase monumente de pe cuprinsul Imperiului Roman.

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu