Noi rute de deplasare spre centrul şi nordul Europei sunt căutate de către migranţii din Orientul Apropiat, după ce calea tradiţională de acces prin Grecia şi Balcanii de Vest a fost în cea mai mare parte blocată prin închiderea graniţei greco-macedonene şi prin acordul dintre UE şi Turcia privind refugiaţii. Principalele alternative ar fi Italia şi Bulgaria.

Potrivit cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, traficanţii de refugiaţi din Orientul Mijlociu pregătesc rute alternative de introducere a acestora în Europa centrală şi de nord, după ce calea tradiţională prin Grecia şi Balcanii de Vest a fost parţial blocată.

Principalele soluţii găsite de traficanţi sunt reprezentate de rutele maritime care ar traversa Mediterana Orientală şi Marea Egee până în sudul Italiei. Imigranţii ar urma să fie îmbarcaţi pe mici vase de transport şi vase de pescuit care vor porni în special din oraşele turceşti Antalya şi Mersin, dar şi din Grecia. Costul unei asemenea călătorii ar urma să se ridice la sume cuprinse între 3000 şi 5000 euro, sensibil mai mari decât cel al trecerilor frecvente de până acum din Turcia spre insulele greceşti.

Pe de altă parte, premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat vineri în Parlament că executivul de la Sofia este îngrijorat de „ameninţarea” reprezentată de o posibilă trecere a refugiaţilor şi a altor imigranţi prin Bulgaria, către centrul Europei, şi că este pregătit să construiască garduri de sârmă ghimpată la graniţa cu Grecia.

Bulgaria a construit deja un gard de acest fel la graniţa cu Turcia, cu o lungime de aproximativ 100 km, urmând ca până în luna iulie a acestui an el să fie extins până la o lungime de 132,5 km. Pentru moment, potrivit premierului bulgar, presiunea de la graniţa cu Turcia este relativ redusă.

În urmă cu câteva săptămâni, premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat la rândul său că executivul pe care îl conduce va construi un gard metalic la graniţa cu România, dorind să preîntâmpine o retrasare a rutelor migratorii spre Europa centrală prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Sursa foto: slate.com

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu