Siguranţă rutieră/ România, pe ultimul loc în UE
Potrivit statisticilor publicate de Comisia Europeană, în România se înregistrează 95 de decese la un milion de locuitori produse în cazul accidentelor rutiere, fapt ce clasează ţara noastră pe ultimul loc în UE, alături de Bulgaria, la siguranţa rutieră.
Comisia Europeană a publicat joi, 31 martie, statisticile pentru 2015 privind nivelul siguranței rutiere în Europa. În 2015, aproximativ 26.000 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile din Uniunea Europeană, iar alte 135.000 au suferit accidente grave. Astfel, media deceselor înregistrate la nivelul Uniunii Europene este de 51,5 de decese / mil. locuitori. De asemenea, costul social generat de decesele și vătămările corporale ca urmare a accidentelor rutiere se ridică la suma de 100 de miliarde de euro. Cu toate acestea, dacă e să ne raportam la ceilalți ani, putem observa o ameliorare, astfel că anul trecut s-au înregistrat cu 5.500 mai puține pierderi umane decât în 2010.
Conform statisticilor prezentate de Comisie, în ciuda numărului ridicat de decese, drumurile europene râmăn cele mai sigure din lume.
Ca urmare a accidentelor auto, România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, înregistrând 95 de decese / mil. locuitori. Cu toatea aceste, există și veşti bune în ceea ce privește țara noastră. Anul trecut, în România s-a înregistrat o scădere semnificativă a accidentelor rutiere (21% față de 17% media europeană). La polul opus se află Malta, aceasta înregistrând 26 de decese / mil. locuitori fiind cea mai sigură țară din punct de vedere rutier, urmată la o mică diferență de Țările de Jos (28 de decese / mil. locuitori) și de Regatul Unit (29 de decese / mil. locuitori).
Uniunea Europeană are ca obiectiv înjumătășirea numărului de decese survenite ca urmare a accidentelor rutiere în perioada 2010-2020. Pentru realizarea acestui obiectiv, statele membre trebuie să asigure respectarea codului rutier, dezvoltarea și întreținerea infrastructurii, să desfășoare campanii de educare și sensibilizare.
Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Numărul deceselor sau al vătămărilor corporale grave este întotdeauna prea mare. În ultimele decenii, am obținut rezultate impresionante în ceea ce privește reducerea accidentelor rutiere, însă stagnarea actuală este alarmantă. Dacă Europa dorește să își atingă obiectivul de înjumătățire a numărului accidentelor rutiere până în 2020, mai rămân încă multe de făcut. Invit statele membre să-și intensifice eforturile în direcția aplicării legislației și a sensibilizării cetățenilor. Deși costul acestor eforturi este considerabil, el este totuși nesemnificativ în comparație cu costul social de 100 de miliarde EUR generat de decesele și de vătămările corporale survenite ca urmare a accidentelor rutiere. În ceea ce o privește, Comisia va continua să acționeze acolo unde va putea aduce o valoare adăugată clară la nivel european. Tehnologia și inovarea sunt tot mai importante în configurarea viitorului siguranței rutiere. De exemplu, pe termen mediu și lung, conducerea autovehiculelor în mod automatizat și conectat poate contribui în mare măsură la evitarea coliziunilor, astfel că, în prezent, facem tot ce ne stă în putință pentru a institui un cadru adecvat în acest sens.”
fără comentarii
Fii primul care comentează