Comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a precizat  că informaţiile scoase la lumină prin publicarea documentelor firmei Mossack-Fonseca din Panama despre eludarea plăţii taxelor este doar „vârful aisbergului” pentru felul în care marile companii încearcă să evite achitarea impozitelor către statele lor de provenienţă.

Vestager a arătat de asemenea, într-un interviu pentru ziarul danez Børsen Finans, tradus de Politico, că Mossack-Fonseca este doar una dintre numeroasele firme care oferă servicii similare elitelor europene pentru ascunderea averilor şi că, deşi deţinea informaţii despre aceste acţiuni de eludare a taxelor, a fost puternic surprinsă de anvergura afacerilor derulate prin off-shore-urile din Panama.

„Pentru mine nu este o chestiune de politică sau de moralitate, este mult mai simplu de atât. Sunt o mulţime de persoane şi de companii care îşi plătesc firesc taxele. Dacă toţi am face la fel, am plăti mai puţin şi am obţine mai mult”, a completat Vestager, unul dintre principalii oficiali europeni cu atribuţii în domeniul taxării companiilor din UE.

11,5 milioane de documente aparţinând firmei panameze Mossack-Fonseca, firmă ce oferea sprijin pentru deschiderea de companii off-shore în statul central-american, au început să fie publicate luni de Suddeutsche Zeitung şi Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie. Documentele prezintă mecanismele prin care, de-a lungul mai multor decenii, membri ai elitelor politice şi economice din Europa şi nu numai, printre care Vladimir Putin, Petro Poroşenko sau tatăl premierului britanic David Cameron, şi-au ascuns averile, protejându-le de taxele din ţările lor de origine.

Sursa foto: politiken.dk

 

Tags: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] ieşit în piaţă ca urmare a răfuielii dintre câţiva mari actori ai mapamondului, înţelegem, alături de comisarul european pentru concurenţă, că aisbergul este mult mai mare. Că dincolo de mizeriile de la nivelul conducerii politice a statelor, pe care le revelase în […]

Lasă un comentariu