În Olanda se desfășoară în aceste clipe referendumul pe tema Acordului de asociere UE – Ucraina. Secțiile de vot au fost deschise la ora 7:30, ora locală, iar la referendum participă cetățenii care au atins vârsta de 18 ani. Este interesant că în ziua referendumului în Olanda este permisă reclama electorală, au loc acțiuni în masă pro și contra Acordului de asociere dintre UE și Ucraina.

Potrivit unor studii sociologice olandeze, citate de „Obozrevatel”, la referendum vor participa 40% dintre alegători. Sociologicii prognozează un eșec pentru Ucraina în cadrul acestui referendum, ceea ce înseamnă că ce-i care vor vota contra Acordului de asociere cu Ucraina vor domina opinia publică.

Este de menționat că în marea majoritate a statelor UE acest acord a fost ratificat de Parlamente fără referendumuri și doar în Olanda s-a decis organizarea unui referendum. Acesta are un caracter consultativ, dar și cu posibile consecințe politice. Pentru legislatorii olandezi contează nivelul participării la vot, dar mai ales diferența de voturi dintre susținătorii și adversarii Acordului de asociere dintre UE și Ucraina. Dacă adversarii vor depăși numeric în mod substanțial susținătorii, potrivit logicii politice, Olanda va spune „nu” acestui Acord.

În preajma referendumului, în Olanda a sosit ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin, care o organizat mai multe mese rotunde pentru a convinge opinia publică olandeză că Acordul de asociere cu Ucraina nu reprezintă o primejdie pentru olandezi și europeni. În context, politicienii ruși și presa rusă au desfășurat ample campanii informaționale în Olanda cu scopul de a convinge societatea că Acordul de asociere este egal cu aderarea Ucraina la UE, ceea ce va însemna înrăutățirea relațiilor cu Rusia și apariția unui val de imigrație ucraineană în Europa pe lângă cea din Siria și alte state. Politologii din Ucraina consideră că un vot negativ va fi considerat un vot împotriva UE şi o victorie pentru Rusia, care vrea să menţină Ucraina în zona sa de influenţă.

Atât ministrul de Externe al Ucrainei, cât și președintele Petro Poroșenko, care la fel a întreprins vizite în Olanda, au încercat să convingă opinia publică olandeză că votul negativ ar însemna o victorie pentru Rusia şi o uşă deschisă pentru o criză continentală. Pe de altă parte, luând în calcul logica socială din Ucraina, un vot negativ ar determina o criză social-politică de proporții în societatea ucraineană, care poate să ricoșeze asupra UE. Or, aspirațiile europene ale cetățenilor ucraineni – mulți dintre care au riscat cu propria viață la Euromaidan – vor întâmpina bariere serioase, neînțelese de ei în mare parte.

Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu