Andriy Kobolev, directorul executiv al companiei ucrainene Naftogaz, a declarat, în contextul demarării Nord Stream 2, care ar urma să dubleze cantitatea de gaze transportate direct către Germania din Rusia, că planul este un cal troian care va duce la creșteri tarifare și șantaj geopolitic.

„Unele lucruri care par pur comerciale, dacă sunt privite mai atent, seamănă foarte bine cu niște cai troieni. Acestea vor crea probleme semnificative în viitor”, a susținut Andriy Kobolev, în cadrul Parlamentului European.

De anul trecut, de la demararea sa, proiectul a stârnit reacții vehemente. Multe guverne din Uniunea Europeană se plâng că acesta va spori dependența de Rusia, care deja furnizează aproximativ o treime din gazele naturale ale UE.

În ciuda acestor reacții, consorțiul Nord Stream 2, care include companiile Gazprom, E. ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie susține că proiectul este doar unul pur comercial.

Gazprom livrează deja gaze Germaniei pe sub Marea Baltică, prin două conducte Nord Stream. Noul proiect Nord Stream 2 constă în construcţia altor două conducte, din Rusia spre Germania, ce ar dubla capacitatea de livrare la 110 miliarde de metri cubi pe an.

 

Sursa: Reuters

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu