La referendumul consultativ de marţi din Olanda, aproximativ 64% dintre votanţi s-au declarat împotriva acordului de asociere dintre UE şi Ucraina, conform exit-poll-urilor. Prezenţa la urne se situează în jurul pragului de 30% pentru validare, premierul olandez, Mark Rutte, arătând că dacă se dovedeşte în urma numărătorii oficiale că acesta a fost atins, atunci „ratificarea nu poate pur şi simplu să meargă înainte”.

Rezultatele finale ale referendumului vor fi făcute publice miercuri seara.

Olanda este singura ţară din UE unde a fost organizată o consultare publică a cetăţenilor pe tema ratificării acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina. Referendumul, cu rol consultativ, a fost iniţiat de coaliţia GeenPell, a unor publicaţii şi organizaţii eurosceptice, care a strâns 472.849 de semnături în favoarea unei asemenea consultări publice (cu 50% mai mult decât necesarul de 300.000 prevăzut de legea olandeză). Opţiunea „Nu” pentru acordul de asociere a fost susţinută în campanie de Partidul Libertăţii al euroscepticului Geert Wilders, în vreme ce partidul VVD de guvernământ, condus de prim-ministrul Mark Rutte a militat pentru aprobarea acordului.

În cazul în care pragul de prezenţă la vot de 30% va fi depăşit, Parlamentul olandez va fi nevoit fie să îşi asume actualul proiect de lege privind ratificarea acordului de asociere, posibil cu consecinţe semnificative pentru popularitatea deja scăzută a guvernului Rutte, fie să ţină cont de rezultatul referendumului şi să respingă ratificarea.

Comentariu Europunkt. Referendumul nu are nicio legătură propriu-zisă cu acordul de asociere cu Ucraina, fiind în realitate un exerciţiu al forţelor eurosceptice din Olanda pentru contestarea mainstream-ului politic pro-european de la Haga. Tema a fost totuşi bine aleasă, în contextul dezinteresului alegătorilor olandezi faţă de situaţia din estul continentului. În consecinţă, electoratul eurosceptic, redus numeric, dar mult mai uşor de mobilizat, s-a prezentat disciplinat la vot, în vreme ce electoratul pro-establishment a absentat. Acesta este explicaţia atât pentru prezenţa redusă la vot, cât şi pentru majoritatea covârşitoare care s-a exprimat în favoarea opţiunii „Nu”.

În cazul în care referendumul va fi validat, iar majoritatea parlamentară nu îşi va asuma ratificarea tratatului contra opiniei exprimate a alegătorilor, victoria euroscepticilor olandezi va oferi un semnal periculos pentru susţinătorii Brexit-ului şi se va constitui de asemenea într-o victorie majoră pentru Rusia lui Vladimir Putin.

Sursa foto: globalriskinsights.com

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu