Mai multe sute de imigranţi au forţat duminică graniţa dintre Grecia şi Macedonia, fiind împrăştiaţi de forţele de ordine macedonene, care au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Aproximativ 300 dintre ei au necesitat îngrijiri medicale din partea organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere, relatează BBC şi Al Jazeera.

200 dintre refugiaţi s-au confruntat cu grave probleme respiratorii în urma folosirii gazelor lacrimogene, în timp ce 100 au suferit tăieturi sau contuzii în urma impactului gloanţelor de cauciuc, a precizat un oficial din partea Medicilor fără Frontiere, citat de AFP. Gazele lacrimogene s-au răspândit şi în tabăra de la Idomeni din apropiere, unde sunt cantonaţi aproximativ 11.000 de imigranţi, sistemul respirator al mai multor copii fiind de asemenea serios afectat. 3 poliţişti macedoneni au fost la rândul lor răniţi de pietrele aruncate de imigranţi.

Reacţia în forţă a poliţiei macedonene a fost provocată de forţarea graniţei de aproximativ 500 de imigranţi care se adunaseră pentru a trece frontiera în urma unor zvonuri conform cărora aceasta ar fi urmat să se deschidă în cursul zilei de duminică. Se pare că mai mulţi activişti împărţiseră pliante în limba arabă prin care imigranţii erau chemaţi să se adune în apropierea gardurilor de la frontieră.

Poliţia greacă a asistat pasivă pe toată durata evenimentelor. Guvernul grec a condamnat utilizarea forţei disproporţionate de către partea macedoneană, purtătorul de cuvânt al agenţiei elene pentru migraţie arătând că „utilizarea nediferenţiată a substanţelor chimice, gloanţelor de cauciuc şi grenadelor fumigene împotriva persoanelor vulnerabile, mai ales în condiţiile în care nu există motive întemeiate pentru aplicarea unei asemenea forţe, este un act primejdios şi deplorabil”.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu