Ambasadorul Poloniei în România, Marcin Wilczek, a declarat că atunci când România își va asuma președinția Consiliului Uniunii Europene, în anul 2019, va trebui să „se uite la președințiile anterioare, să aibă  scopuri binedefinite, dar și să fie o țară realistă și bine pregătită, pentru a lupta cu <<leii>> din țările vestice”.

Afirmaţia a fost făcută luni după-amiaza cu ocazia unei conferinţe susţinute la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), la care Wilczek a împărtăşit din experienţele președinției poloneze a Consiliului UE din anul 2011.

Oficialul polonez a arătat că unul dintre scopurile principale urmărite de Polonia în timpul propriului mandat a fost şi acela de „a promova o imagine reală asupra țării așa cum este în prezent, asupra Poloniei moderne.”

În acest context, sfatul venit din partea lui Wilczek pentru România a fost: „aveți o țară mare și orașe superbe, deci este o oportunitate pentru a o promova și pentru a vă crea o imagine bună.”

Conform ambasadorului Wilczek, preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către Polonia a devenit înainte de 2011 sarcina principală a tuturor partidelor politice din țară. La eforturile acestora s-a adăugat, ca o condiţie a reuşitei, sprijinul imens venit din partea populației.

Potrivit statisticilor realizate în 2012 în Polonia în rândul populaţiei, 68% dintre respondenți au susținut că aceasta a făcut față cu brio sarcinilor derivate din asumarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Evenimentul de luni face parte dintr-o serie de conferinţe susţinute la SNSPA, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, de ambasadori ai statelor membre UE în România care au ca temă comună Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. România se pregătește pentru asumarea președinției în a doua jumătate a anului 2019.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu