Firma austriacă Habau a semnat, miercuri, săptămâna trecută, un contract de 4,5 milioane de euro pentru construirea unei secțiuni a conductei de gaz între România și Bulgaria pe sub Dunăre, cu operatorii de gaze români și bulgari – Transgaz România, respectiv Bulgartransgas SA.

Potrivit schemei inițiale, construirea interconductorului de 25 km dintre Bulgaria și România trebuia să demareze încă din anul 2013, dar a fost amânată din cauza întâmpinării unor probleme tehnice pe un anumit tronson.

„Construcția acestui tronson de 2,1 km reprezintă ultima etapă a proiectului și s-a dovedit a fi cea mai dificilă”, a declarat ministrul Energiei din Bulgaria, Temenuzhka Petkova, prezentă la ceremonia de semnare a acordului.

Firma de construcții Habau are acum la dispoziție 4 luni pentru ca interconductorul ce va traversa fluviul să devină operațional în cursul acestui an.

„Sperăm ca, după 4 luni, Bulgaria va avea prima interconexiune operațională, ceea ce reprezintă un pas înainte spre realizarea principiilor politicii energetice a Uniunii Europene: securitatea și durabilitatea aprovizionării, competitivitate și prețuri accesibile pentru consumatori”, a agăugat Petkova.

Interconductorului de înaltă presiune, cu două sensuri, va conecta cele două țări prin orașele Giurgiu și Ruse și va avea o capacitate maximă de 1,5 miliarde metri cubi pe an.

Legătura energetică cu România este o modalitate prin care Bulgaria urmărește să reducă dependența de importurile de gaze din Rusia. Astfel, se încearcă evitarea repetării scenariului când criza gazelor ruso-ucrainene a condus la înghețarea Bulgariei în timpul iernii din 2009. Actualmente, până la 90% din gazul bulgăresc provine din Rusia.

 

Sursa Foto: novinite.com

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu