Când ați demarat acest program de vizite de studiu la Bruxelles? Având în vedere că anul acesta este și ediția aniversară, aud deja în foarte multe medii vorbindu-se despre această oportunitate Qvorum.

Institutul Qvorum a demarat programul de vizite de studiu la Bruxelles în anul 2010. La acel moment programul s-a adresat în special studenților. Pe parcursul celor 6 ani, nivelul de profesionalizare și expertiză a fost și este crescut constant, iar programul este îmbunătățit cu fiecare ediție. Anul acesta, în iunie 2016 organizam cea de a X-a ediție, moment aniversar pentru noi și pentru cei care participă. Cu această ocazie, vă mulțumim pentru apreciere și interes. Scopul nostru este să oferim înaltă calitate și oportunități deosebite pentru cei din zona societății civile, a mediului academic sau de business care aleg acest program de pregătire.

Câți participanți au beneficiat de această oportunitate până acum?

Din 2010 și până în prezent, au fost peste 100 de persoane care au participat în Vizitele de studiu la Bruxelles. Aceștia provin din mediile profesionale din București, dar și din țară, public și privat deopotrivă, cât și studenți. Țin să menționez că, în anul 2015, Institutul Qvorum a oferit 25 de locuri cu bursă pentru studenți și masteranzi în cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles.

Cui se adresează programul și care sunt condițiile de participare?

Ediția a X-a are ca teme majore de interes Uniunea Energetică și comerțul internațional, îndeosebi cu accent pe Tratatul de liber schimb dintre UE și SUA (TTIP). Astfel că ediția din luna iunie 2016 se adresează profesioniștilor din domeniul energiei și al comerțului internațional, celor interesați direct de afacerile europene, dar și celor care aspiră la o carieră europeană în țară sau în străinătate și găsesc această oportunitate Qvorum ca pe un prim pas.

Condițiile logistice și toate detaliile se găsesc pe site-ul Qvorum, la pagina dedicată vizitelor de lucru la Bruxelles.

Care sunt punctele forte ale acestui program?

Pentru a răspunde la întrebare, aș începe cu precizarea faptului că Institutul Qvorum este bine conectat la mediul profesionist din Bruxelles și are o serie de parteneriate cu organizații și think thank-uri reprezentative la nivel european. De altfel, partenerul pentru acest program de Vizite de lucru la Bruxelles (2016) este  think tank-ul european Wilfried Martens Centre for European Studies.

Totodată, un punct forte al acestui program constă în  facilitarea directă a întâlnirilor de lucru atât cu funcționari publici europeni, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, dar și cu profesioniști care lucrează în mediul privat, fie în companiile de public affairs, de comunicare strategică, în companiile de resort – cum este cazul acum pe energie și pe comerț internațional, dar și cu think tank-uri sau organizații reprezentative la Bruxelles. Toți acești actori au un rol foarte important în determinarea legislației europene.

Consider foarte important de menționat și faptul că programul oferă oportunități de networking și acces la o rețea de persoane cu orientări și interese profesionale similare, atât la nivel european, cât și național.

Cu ce vine în plus programul de anul acesta față de edițiile precedente?

Pentru a X-a ediție am pregătit un program extra înainte de deplasarea la Bruxelles. Este vorba de un seminar de pregătire avansată în domeniul afacerilor europene, seminar care va avea loc pe 7-8 iunie, la București, urmând ca vizita de lucru la Bruxelles să fie în perioada 20-23 iunie.

Am considerat necesar să organizăm un astfel de program aici, în București, pentru o aprofundare a domeniului și o cunoaștere în detaliu a modului în care se iau deciziile la nivelul european, care sunt mecanismele și procese decizionale, tocmai pentru ca discuțiile și mesele de lucru de la Bruxelles să fie cât mai productive în sensul unui dialog orientat în direcția celor două subiecte de interes: Uniunea Energetică și TTIP.

Care sunt beneficiile pe care le poate dobândi o persoană care participă la program?

Concret, este un program unic în România, un program de elită, de pregătire în domeniul afacerilor europene. Cei care participă dobândesc contacte directe cu experți de la nivel european, fie că sunt din zona publică, a instituțiilor europene sau din zona privată și aici amintesc companiile de public affairs , PR, reprezentanți ai industriilor de resort, europarlamentari, dar și alte persoane-cheie din această sferă de interes.

Totodată, cei care merg într-o vizită de studiu la Bruxelles, pleacă cu un bagaj de cunoștințe aprofundate privind cele două subiecte intens dezbătute la nivelul agendei europene actuale (energia și comerțul internațional).

De asemenea, o astfel de vizită oferă o nouă perspectivă asupra mediului de afaceri european și a impactului pe care legislația europeană o are direct asupra domeniului de activitate al fiecăruia dintre noi. Este o oportunitate foarte bună pentru a înțelege mediul profesionist de la Bruxelles și deschiderea pe care acesta o oferă celor care înțeleg procesele prin care decizia este luată la nivel european.

Echipa Eurocentrica a ales să asigure deplasările la Bruxelles  a primilor doi clasați ai concursului de eseuri „Europa Noastră” prin intermediul programului de vizite de studiu al partenerilor de la Qvorum. De aceea, recomandăm cu încredere această oportunitate unică în România.

 

*Pentru mai multe detalii puteți accesa aici pagina Qvorum dedicată programului de vizite de lucru la Bruxelles.

 

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu