Ucraina este un stat cu perspective economice mari, cu bogății naturale, soluri fertile și brațe ieftine de muncă. În același timp – în pofida unor comparații occidentale și asemănări reale cu China – investitorii străini nu prea se grăbesc să aducă bani în Ucraina. Recent, parlamentarul ucrainean Boris Bereza a scris pe contul său de Faceebok că investitorii străini sunt de acord să aducă în Ucraina miliarde de dolari americani, în pofida războiului, însă temerile lor nu sunt legate de război…

Care sunt, în acest context, temerile investitorilor referitoare la Ucraina? Enumerarea și analizarea lor ne va permite să conștientizăm complexitatea situației, dar și să identificăm unele căi de ieșire din cercul vicios al „temerilor investiționale”. Prima și cea mai mare temere a investitorilor este legată de legislația fiscală. Ne spune și Boris Bereza pe Facebook, motiv pentru care a și decis să scrie o constatare generalizată despre investitori: „Am avut acum o întâlnire cu un grup de investitori din Marea Britanie și Germania. Ei sunt dispuși să vină în Ucraina și să investească sume cu nouă zerouri….. însă cu acele taxe și impozite ce le avem noi, Ucraina ca spațiu investițional nu este interesantă pentru ei, deocamdată”.

Așadar, politica fiscală este nefavorabilă apariției unui climat investițional atractiv. Temerea investitorilor este legată de presiunea fiscală, care nu este doar mare, dar și imprevizibilă.

O altă temere investițională este legată de corupție. Majoritatea investitorilor serioși intenționează să aibă afaceri legale și de lungă durată în Ucraina, fără să se implice în darea  de mită etc. Este de menționat că cel mai des problema corupției apare la capitolul relației cu inspectoratele fiscale, deci la subiectul amintit mai sus se referă.

În afară de presiunile fiscale și corupție, care pot să aibă consecințe directe și indirecte asupra investițiilor străine în Ucraina, o altă temere a oamenilor de afaceri se referă la sistemul de justiție și judecătorii. Nu este o mare descoperire pentru nimeni dacă constatăm că sistemul de justiție din Ucraina nu este independent, dar nici prea competent. Nu se știe cum vor reacționa judecătoriile și de partea cui vor fi acestea dacă vreunui investitor din străinătate i se va lua ilicit afacerea / obiectul investițional / uzina, orice. În mod normal, investitorii trebuie să conteze pe dreptatea și adevărul sistemului de justiție, însă speranțele deseori rămân doar speranțe.

Pentru a completa acest cerc vicios al problemelor, menționăm că marea deficiență a sistemului de justiție este corupția și slugărnicia directă și indirectă a judecătorilor față de politicienii de la conducerea țării.

Alte două temeri importante ale investitorilor legate de Ucraina sunt amintite mai la toate forumurile de business din țară. Este vorba de birocratizarea excesivă a sistemului de adoptare a deciziilor și instabilitatea de pe piața valutară. De la prea multă reglementare, funcționarii publici obțin prea multe împuterniciri, sistemul de adoptare a deciziilor (de eliberare a permiselor pentru business, de exemplu) funcționează greu și cu mari întârzierii. Problema instabilității pe piața valutară este o altă durere de cap a investitorilor. Piața valutară este supra-administrată și ținută sub control cu ajutorul unor pârghii administrative, ceea ce nu este pe placul investitorilor străini. Autoritățile ucrainene centrale și locale au tot promis că vor soluționa multe dintre problemele amintite mai sus. Schimbările au loc, însă, destul de lent în Ucraina…

Despre alte riscuri investiționale referitoare la Ucraina vom aminti în articolele viitoare ale „Transilvania Regional Business”.

 

Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu