Guvernul german va autoriza urmărirea penală a comediantului Jan Böhmermann pentru acuzaţia de insultare a unui lider politic străin, în acest caz preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri cancelarul Angela Merkel, relatează Der Spiegel.

Merkel a precizat că solicitarea oficială a Ambasadei Turciei în acest sens se află în acord cu articolul 103 din Codul Penal al Germaniei. Respectivul articol prevede sancţiuni de natură penală pentru crimele de lezmajestate împotriva liderilor politici străini, fiind o reminiscenţă juridică din trecutul Germaniei, pe care, de altfel, ministrul Justiţiei, Heiko Maas, a declarat că intenţionează să îl abroge până în 2018.

Comediantul german Jan Böhmermann realizase şi difuzase la TV un poem în care preşedintele Erdogan era catalogat ca „iubitor de capre” sau „spectator de filme porno cu copii” în timp ce persecută kurzii.

Unul dintre argumentele guvernului german pentru acceptarea cererii oficiale a Turciei este acela că astfel se dă o lecţie Ankarei privind respectarea legii, indiferent care sunt consecinţele acesteia. Turciei i s-ar da astfel un semnal important pentru ca la rândul ei să respecte libertatea de exprimare şi libertatea presei, conform legilor în vigoare.

Pe de altă parte, Uniunea Jurnaliştilor din Germania a precizat într-un comunicat că punerea în aplicare a art. 103 aduce o limitare a libertăţii de exprimare şi că „mesajul transmis guvernului turc este unul greşit”.

Sursa foto:

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu