Renumitul muzician Jordi Savall, interpret și șef de orchestră de muzică barocă și tradițional mediteraneană, a susținut sâmbătă un concert în tabăra de imigranți de la Calais, alături de un cvartet format dintr-un turc, un bulgar, un grec și un israelian, relatează Culturebox. Recitalului i s-a alăturat spontan un imigrant afgan care și-a adus cu sine instrumentul tradițional în ciuda tuturor vicisitudinilor de pe rutele de migrație.

Artistul a interpretat alături de colegii săi cântece tradiţionale din Siria, Liban, Maroc, Turcia, Spania şi Bulgaria, cântând la „rebab”, un instrument cu coarde răspândit în bazinul mediteranean.

Lui Savall i s-a alăturat Ismael, un imigrant afgan în vârstă de 30 de ani, tatăl a trei copii. Ismael i-a acompaniat pe cei cinci interpreţi, iar la final a cântat solo un cântec tradiţional din ţara sa.

Fazal, unul dintre prietenii lui Ismael, a arătat că „muzica ne permite să ne regăsim zâmbetul. Ismail este pasionat de muzică şi a avut mereu grijă de dambura lui, încercând să o ducă cu el în Anglia, ceea ce nu este uşor atunci când trebuie urcată în camioane şi ambarcaţiuni”.

Publicul prezent la reprezentaţia muzicală, compus din imigranţi, activişti şi jurnalişti a ovaţionat entuziasmat la finalul ei.

Un scurt material video despre recitalul lui Savall este disponibil aici.

În „jungla” din Calais se găsesc între 3500 şi 5000 de imigranţi care doresc să traverseze Canalul Mânecii în Marea Britanie. În 2015, mai mulţi imigranţi au murit electrocutaţi sau au fost grav răniţi încercând să ajungă în Marea Britanie străbătând fraudulos Eurotunelul.

Jordi Savall este un muzician catalan, interpret şi compozitor, recunoscut drept o personalitate majoră în domeniul muzicii timpurii din vestul Europei şi muzicii tradiţional mediteraneene. Savall este cunoscut şi pentru că a asigurat direcţia muzicală a filmului francez „Tous les matins du monde”, dar şi pentru orchestraţiile deosebite pentru creaţiile muzicale ale lui Dimitrie Cantemir.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu