Comisarul european pentru concurență. Margrethe Vestager, a anunțat că UE va transmite către Google o Comunicare privind obiecţiile sale cu privire la presupusele practici anti-concurenţiale impuse de compania americană utilizatorilor sistemului de operare Android.

Anunțul a fost făcut miercuri de Vestager, care a mai declarat că „pe baza investigaţiilor noastre de până acum, considerăm că modul de acţiune al Google interzice consumatorilor accesul la o gamă mai largă de opţiuni privind aplicaţiile şi serviciile de navigare pe mobil şi stă în calea inovării promovate de alţi actori de pe piaţă, încălcând regulile antitrust ale UE. Aceste reguli se aplică tuturor companiilor active în Europa. Google are acum şansa de a răspunde îngrijorărilor exprimate de Comisie.

Comisia Europeană denunță astfel practica Google de a impune pre-instalarea unor pachete mai largi de aplicații proprii (Google Maps, Google Search, Gmail și magazinul virtual de aplicații Google Play) în contractele încheiate cu producătorii de telefoane mobile inteligente care folosesc sistemul de operare Android.

În cazul în care se dovedește că Google a încălcat legile concurenței, pe lângă obligația de a înceta această practică, ar putea primi o amendă de până la 7,4 miliarde de dolari. Se estimează că, în 2015, gigantul american ar fi vândut aplicații în valoare de 11 miliarde de dolari pentru telefoanele care folosesc Android.

Printre companiile concurente care au depus plângeri împotriva Google se numără un mic dezvoltator portughez şi compania rusească Yandex, dar se pare că grupul de lobby de pe lângă Comisie care susţine anchetarea gigantului american este compus şi din Nokia, Tripadvisor sau Oracle.

Referitor la alegațiile care circulau în presă încă de săptămâna trecută privind o posibilă penalizare a Google, purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că „Oricinie poate utiliza Android cu sau fără aplicaţiile Google. Fabricanţii şi distribuitorii de hardware pot decide cum să folosească Android, iar consumatorii deţin ultimul cuvânt despre ce aplicaţii îşi doresc să utilizeze.”

Este a doua investigaţie de acest fel a Bruxelles-ului îndreptată împotriva Google, după ce în urmă cu un an au început procedurile legale împotriva motorului de căutare dezvoltat de compania americană.

Lovitura primită de Google ar fi una extrem de puternică, dat fiind că piaţa telefoanelor mobile cunoaşte o expansiune mult mai puternică decât cea a computerelor, unde sistemul de operare Windows al celor de la Microsoft deţine oricum supremaţia. Potrivit datelor furnizate de Statcounter, două treimi din telefoanele inteligente din Europa folosesc sistemul de operare Android.

Comentariu Europunkt: Cazul împotriva Google este mult mai complex decât o simplă acţiune îndreptată spre restabilirea concurenţei corecte pe segmentul economiei digitale. Politicienii americani privesc acţiunile Comisiei în baza legii concurenţei drept măsuri mascate de sprijinire a industriilor europene de profil, în detrimentul celor americane.

Pe de altă parte, este interesant de urmărit dacă se poate trasa o paralelă între felul în care Google are de suferit în Europa şi problemele Volkswagen din SUA, în urma scandalului noxelor poluante.

De asemenea, este interesant de urmărit în continuare care vor fi repercusiunile acestor cazuri asupra negocierilor pe marginea TTIP.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu