Preşedintele SUA, Barack Obama, începe joi o vizită oficială în Marea Britanie în cadrul căreia este de aşteptat să promoveze un mesaj echilibrat, dar ferm, în sprijinul taberei care se opune Brexit-ului, informează The Guardian.

În cadrul vizitei sale cu o lungime record de 4 zile, Obama va oferi un sprijin extrem de important oponenţilor Brexit, din postura sa de lider al celui mai important aliat al Marii Britanii. Preşedintele american va pleda pentru ideea că, odată ieşit din UE, Regatul Unit nu se va mai bucura de aceeaşi prosperitate şi influenţă în lume.

Mesajul preşedintelui american va fi transmis atât printr-un articol propriu, care va apărea în paginile unui important cotidian britanic, cât şi în conferinţa de presă care va avea loc vineri la reşedinţa premierului britanic din 10 Downing Street.

Mai mult, Obama se va întâlni luni la Hanovra cu şefii de stat şi de guvern ai principalelor state europene – David Cameron, Angela Merkel, François Hollande şi Matteo Renzi – pentru a discuta pe marginea crizei din Siria. Formatul în care este realizată întâlnirea este unul special, prin care se intenţionează transmiterea mesajului că Marea Britanie poate fi un jucător de talie mondială doar în condiţiile în care este membră a UE.

Sprijinul acordat de Obama taberei anti-Brexit este deosebit de important pentru aceasta, asigurând şi mai puternic avantajul obţinut recent în cadrul dezbaterii, după ce mai multe instituţii şi organizaţii britanice influente şi-au manifestat argumentat opoziţia faţă de Brexit.

Unul dintre apropiaţii lui David Cameron care se ocupă de campania anti-Brexit a precizat: “Îi suprimăm cu argumente … Este tot mai clar că opţiunea de părăsire a UE are o campanie cu resurse deficiente şi este pur şi simplu incapabilă să argumenteze convingător pentru ceea ce este Brexit-ul. Noi îl avem pe Obama de partea noastră, iar ei cu cine au venit – cu Marine Le Pen.”

UPDATE

22.04 08:11 Obama a semnat un comentariu în ediţia de vineri a cotidianului The Telegraph în care notează că „Uniunea Europeană nu diminuează influența britanică, ea o amplifică. O Europă puternică nu este o amenințare pentru rolul Marii Britanii în lume, ea sporește rolul Marii Britanii în lume” şi subliniază importanţa pe care decizia Regatului Unit o are şi asupra SUA: „Voi spune, cu toată sinceritatea pe care și-o poate permite un prieten, că rezultatul deciziei voastre este de un profund interes pentru Statele Unite. Drumul pe care îl veți alege va avea ecou în perspectivele generației americane actuale”.

Comentariul complet al lui Obama poate fi citit aici.

Sursa foto: The Telegraph

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu