”Astăzi, Turcia este cel mai bun exemplu din întreaga lume pentru modul în care ar trebuie trataţi refugiații”, a susținut sâmbătă președintele Consiliului European, Donald Tusk, la o conferință ce a avut loc în Gaziantep, în sud-estul Turciei, la care au mai participat cancelarul german, Angela Merkel, și vicepreședintele Comisiei Europeane, Frans Timmermans. Declarația acestuia a atras critici vehemente din partea organizațiilor pentru drepturile omului.

Astfel, Tony Bunyan, directorul organizaţiei britanice Statewatch, s-a întrebat retoric, pornind de la declaraţia lui Tusk, de ce nu este UE cel mai bun exemplu din lume în privinţa tratamentului aplicat refugiaţilor, iar Marta Szczepanik, de la Helsinki Foundation for Human Rights, una dintre persoanele care monitorizează constant situaţi refugiaţilor din sud-estul Turciei, a catalogat declaraţiile oficialilor europeni drept ”ipocrite”.

”Nimeni nu poate să țină lecții Turciei despre cum ar trebui să se comporte. Sunt foarte mândru că sunteţi partenerii noştri. Sunt absolut sigur că împreună vom reuși. Nu avem nici o altă cale”, s-a mai adresat Tusk sâmbătă audienţei turceşti, care a izbucnit în aplauze.

Tusk a vorbit și despre ”relațiile bilaterale revitalizate” dintre Turcia și Uniunea Europeană, care includ și drumul ce trebuie urmat pentru liberalizarea vizelor. ”Din punctul meu de vedere, Turcia a înregistrat progrese importante în aşteptarea deciziilor care vor fi luate în această vară, în cazul în care va îndeplini toate obiectivele de referință convenite”, a adăugat preşedintele Consiliului..

Vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a subliniat că ospitalitatea arătată liderilor UE de către oamenii și guvernul din Turcia l-au convins în ceea ce privește angajamentul poporului turc de a găzdui fluxul enorm de refugiați. ”Nu sunteți singuri în acest sens, Europa se implică şi ea”, a adăugat Timmermans.

În timpul călătoriei lor, cei trei lideri UE au vizitat o tabără de refugiați din Nizip și au participat la deschiderea unui centru de protecție a copilului în Gaziantep, cu ocazia Zilei Suveranității Naționale a Țării și a Zilei Copilului. Totodată, oficialii europeni s-au întâlnit cu prim-ministrul turc, Ahmet Davutoglu, și au discutat despre modalităţile concrete de punere în aplicare a recentului acord dintre UE şi Turcia privind limitarea migraţiei ilegale în estul Mediteranei.

 

Sursă: euobserver.com

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu