Politică!

Nimic din ce se face și desface nu se face fără implicare politică. Și nu de azi, de ieri.

Am fost întrebat azi cumva indirect, dacă m-am implicat în nici nu știu exact ce, dar avea iz politic. Am răspuns instinctiv cu nu și a fost un nu sec, aproape răutăcios, răzbunător. Dar în substrat am fost corect. E nu!

Am mai fost întrebat dacă n-aș vrea să …, dacă nu doresc să …, dacă l-aș susține pe …, dacă nu vreau să merg la ședința tinerilor …, dacă … „Pentru că tu poți, știi, cunoști”  etc. Tot cu „nu” am răspuns.

Dar nu din răutate sau dezinteres, ci pentru că m-am privit în viitor. Și în viitorul ăla aș fi avut burtă, tupeu, avere. La mine ar fi venit Gheorghe sau Ion sau Ana și m-ar fi întrebat:

„Ai zis că faci, dregi, aduci, nu aduci asta, asta sau asta! N-ai făcut cum ai zis, mincinosule!”

Ei bine, la faza cu „mincinosule” nu m-am mai suportat și mi-a fost rușine. Aveau, și Gheorghe și Ana dreptate! Nu făcusem nici aia, nici aia, mai semnasem și aia sau ailaltă. Nu era neapărat vina mea, eram toți de la Partid de vină, dar Partidul era meșter la manevre și la aburit. Și eu nu voiam să mințim.

Politica este înainte de toate manipulare, minciună sau cel puțin distorsionare a adevărului. Nu neapărat pentru că poporenii nu pot fi conduși altfel, ci pentru că politicienii nu pot conduce altfel. Și când s-au învățat așa, e aproape imposibil să-i dezveți. Experiența ultimului sfert de veac ne arată că-s o tagmă, cu reguli proprii, cu aer de club închis, cu tabieturi (cam neortodoxe). Că nu-s, nici unii, ce ne spun că sunt.

E deja truism, toată lumea vede haiducia din jur și nimeni nici măcar nu poate face ceva. Vrăjeala cu votul e exact vrăjeală. Mark Twain a spus-o acum mai bine de un secol că dacă votul ar fi contat cu adevărat, nu ne lăsa nimeni să votăm. Acum suntem prinși în mijlocul unei iluzii generalizate. Când mi se spune că totul se rezolvă votând parca aud „tovarăși! tovarăși! Stați liniștiți la locurili voastre!”

Cam de asta nu fac politică. Mă mai duc la voturile locale, că mi-i mai aproape cămașa decât paltonul, dar nu semnez liste, nu fac campanie, nu mă implic. Ar însemna să fiu părtaș la șuteală.

Și fraieru’ care ține de şase face pușcărie, în rând cu hoții pe care i-a păzit, chiar dacă n-a fost la împărțirea prăzii.

Că de aia e fraier și pus numai de gardă!

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu