Trăim într-o Uniune Europeană în care se dorește, cel puțin la nivel declarativ, dispariția extremelor și a extremismului. O Uniune Europeană care își dorește să trăiască în pace și să prospere. O Uniune Europeană în care derapajele ideologice sunt, de cele mai multe ori, sancționate de către cetățenii europeni (inclusiv la vot).

Această Uniune Europeană în care trăim a avut parte, recent, de incă un duș rece : câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Austria de către un reprezentant al extremei drepte.

Chiar dacă extrema dreaptă va pierde, în cel de al doilea tur, alegerile prezidențiale, semnalul transmis de către alegătorii austrieci ar trebui să constituie un semnal de alarmă suplimentar pentru decidenții din Bruxelles. De ce? Deoarece situația din Austria riscă să fie replicată și în alte țări europene care au un cuvânt greu de spus în ceea ce privește direcția de dezvoltare a Uniunii Europene, iar creșterea puterii extremei drepte din aceste țări poate compromite în totalitate conceptul de Uniune Europeană.

Reînvierea și dezvoltarea extremismului în țări europene puternice precum Franța și Austria poate induce o dezvoltare politică și socială similară și în alte țări europene. Deciziile luate la Bruxelles, în ceea ce privește asaltul imigraționist cu care se confruntă Europa, constituie un veritabil „combustibil” pentru mișcările de extremă dreapta.

Escamotarea acestei realități duce la creșterea gradului de aderență a cetățenilor europeni la ideologia populistă de extremă dreapta, iar acest lucru se oglindește din ce în ce mai puternic în creșterea gradului de susținere de care se bucură asemenea miscari in randul populatiei europene cu drept de vot.

Care este soluția? În mod cert nu există o soluție unică care să poată fi aplicată în mod identic tuturor țărilor europene. Poate că ar fi util, însă, ca factorii decidenți din Bruxelles să țină cont de semnalul de alarmă tras de către însuși președintele Comisiei Europene.

Recent dl  Jean-Claude Junker a declarat public că Uniunea Europeana își pierde aderența în rândul cetățenilor europeni deoarece „interferăm în prea multe aspecte ale vieții lor private și în prea multe domenii în care statele membre sunt mai bine plasate să adopte măsuri”, Comisia Europeana greșind atunci când a ales să „suprareglementeze și să interfereze atât de mult în viețile cetățenilor noștri”. [1]

Pentru ca visul Uniunii Europene să continue este nevoie ca ideologii și politicienii din Bruxelles să coboare din „turnul de fildeș” și să țină cont de nevoile și interesele cetățenilor pe care-i reprezintă.

 

[1] http://www.hotnews.ro/stiri-international-20947049-jean-claude-juncker-pierde-din-sustinerea-populara-amestecat-prea-mult-vietile-oamenilor.htm

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu