Centrul de studii SOCIS a realizat pentru postul de televiziune 1+1 din Ucraina o cercetare sociologică a nivelului de încredere a cetățenilor în politicieni și instituțiile social-politice. Ca și în cazul altor state din estul Europei, şi în Ucraina există un deficit de capital social, ucrainenii având încredere în primul rând în biserică și forțele armate ale țării. Așadar, 68% dintre ucraineni declară că au încredere în biserică, iar 63% – în armată.

În același timp, luând în calcul marea neîncredere dintotdeauna în miliție, moștenită din fosta URSS, circa 50% dintre locuitorii orașelor unde a fost lansată reforma structurilor de forță (pe străzi a început să patruleze noua poliție ucraineană) susțin că în poliție se poate de avut încredere. Un alt aspect al elementului de bază al capitalului social este încrederea în presă. În pofida afirmațiilor experților media că situația din Ucraina referitoare la libertatea presei s-a îmbunătățit, doar 35% dintre ucraineni au încredere în mijloacele de informare în masă.

Dacă instituțiile non-politice se mai bucură de o oarecare încredere a societății, atunci reprezentanții mediului politic nu prea au la dispoziție mare capital social. Așadar, președintele ucrainean Petro Poroșenko, potrivit sondajului organizat de SOCIS, este susținut de 21% dintre cetățeni. Cea mai mare încredere în Poroșenko au persoanele din zonele prospere, cu venituri mai mari. De exemplu, 52,7% dintre kieveni susțin că au încredere în președinție, pe când atitudinea locuitorilor altor regiuni față de Petro Poroșenko este destul de critică.

Nu departe de președintele Petro Poroșenko la capitolul încrederii sociale se află premierul actual Vladimir Groisman – 21,2%. Să recunoaștem: este o situație cu mult mai bună decât cea din perioada Guvernului Iațeniuk, împotriva căruia se pronunțau 91% dintre respondenți. Ce-i drept, premierul ucrainean Vladimir Groisman mai are timp la dispoziție atât pentru îmbunătățirea ratingului său politic, cât și pentru un declin politic de anvergură fixat sociologic. Timpul este cel mai bun arbitru.

De la recorduri să trecem la antirecorduri. Nivelul de neîncredere în Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, este de 77,3%. În același timp, înainte de plecarea sa din Guvern, fostul premier Arseni Iațeniuk a făcut tot posibilul pentru rămânerea lui Avakov în acest post. Un alt antirecord este înregistrat în cazul șefului Băncii Naționale a Ucrainei, Valeria Gontareva: 84,2 la sută dintre cetățeni declară că nu au încredere în șefa Băncii Centrale de la Kiev. Ca și în cazul lui Avakov, Gontareva se bucură de susținerea mediului politic, dar mai ales a președinției și continuă să-și îndeplinească funcțiile în pofida instabilității valutare din ultimii ani și acuzațiilor la adresa ei privind participarea la scheme de corupție, refinanțarea băncilor cu capital rus etc. etc.

Care-i ratingul politicienilor din opoziție? Cum sunt văzuți de cetățeni oamenii politici care critică puterea? Lider la acest capitol este președintele uniunii „Samopomici”, Andrii Sadovyi, primarul orașului Lviv (35,8%), fiind urmat de liderul Partidului Radical, Oleg Leașko (31,3%) și liderul partidului „Batkivșcina”, Iulia Timoșenko (27,7%). În baza acestor cifre putem contata existența în Ucraina a necesității în noi lideri de opinie. Este de menționat că încrederea în artistul și activistul public Sveatoslav Vakarciuk este de 60,8%, iar în aviatoarea ucraineană Nadia Savcenko, condamnată la închisoare pe teritoriul Rusiei, este 68,3%.

În încheiere, este de menționat că atitudinea cetățenilor ucraineni față de instituțiile politice și reprezentanții acestora este cu mult mai critică și sceptică, în comparație cu cea față de liderii non-politici și instituțiile non-politice. Sondajul arată că noul premier Vladimir Groisman nu a fost întâmpinat sărbătorește de cetățeni, însă nici sceptic nu a fost întâmpinat. Ceea ce înseamnă că doar de premierul Groisman va depinde ratingul său din viitor, un moment important fiind absența unor mari așteptări sociale. În cazul premierului Arseni Iațeniuk, venit la putere după Euromaidan, cetățenii așteptau reforme imediate, tergiversarea lor determinând decepționarea societății în anii care au urmat. Cazul Iațeniuk și cazul Groisman nu sunt asemănătoare.

Referitor la președinție, Poroșenko nici nu se dezvoltă, dar nici nu involuează pe treptele simpatiei sociale și aceasta în pofida crizei politice și scandalului cu conturile off-shore (Conturile din Panama) în care a fost implicat recent. Încrederea societății în activiștii non-politici (cazul vocalistului formației Okean Elzy, Sveatoslav Vakarciuk) este o demonstrare a consolidării pe piața politică din Ucraina a cererii de noi lideri de opinie. Este o nișă liberă în momentul de față, o nișă de aur, una a oamenilor sinceri și fără legături cu oligarhii, o nișă sfântă, de fapt, dar fără pretendenți concreți, deocamdată…

 

Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business

Sursa Foto: Transilvania Regional Business

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu