Săptămâna viitoare reprezentanții misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) vor sosi în Ucraina pentru a purta negocieri cu oficialii de la Kiev despre condițiile colaborării dintre părți. În context, FMI a numit 4 sarcini prioritare pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească. Potrivit agenției UNIAN, care citează un nou raport FMI, aceste sarcini sunt: combaterea corupției, reforma fiscală, reforma pensiei și reforma administrării publice.

„Pentru Ucraina sunt importante și maximalizarea productivității muncii, stimularea procesului de producție, îmbunătățirea condițiilor de pe piața muncii și crearea unui climat investițional atractiv. Politica statului trebuie să se focalizeze asupra reformelor instituționale, ale căror scop este excluderea măsurilor ineficiente și atragerea a cât mai multor investiții particulare”, se spune în raportul FMI. În același timp, reprezentanții FMI așteaptă de la Ucraina rezultate economice pozitive, minimalizarea dezechilibrelor macroeconomice determinate de „situația geopolitică” – potrivit raportului amintit. Transilvania Regional Business reamintește că FMI prognozează o creștere a economiei ucrainene în anul 2016 cu 1,5%, inflația fiind estimată la nivelul de 15,1%.

În același timp, Leszek Balcerowicz, reprezentantul Președintelui ucrainean Petro Poroșenko în Cabinetul de Miniștri, membrul grupului de consilieri strategici privind susținerea reformelor, a comunicat că în Ucraina a început creșterea economică, care va continua dacă vor fi realizate consecvent toate reformele planificate.

Balcerowicz a declarat că realizarea reformelor ține nu numai de competența Guvernului, dar și a Parlamentului. Colaborarea cu FMI și obținerea următoarei tranșe de finanțare – potrivit reformatorului polonez – este mai mult decât necesară pentru Ucraina. „Obținerea tranșei de la FMI este foarte importantă, deoarece Ucraina are nevoie de reforme și de susținere financiară. Sprijinul financiar depinde de reforme, care sunt importante și vitale pentru Ucraina”.

Este de menționat că misiunea FMI se va afla în Ucraina în perioada 10-18 mai curent. Scopul vizitei este monitorizarea situației din Ucraina și purtarea de negocieri pe marginea condițiilor de colaborare dintre FMI și Kiev.

 

Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business

Sursa Foto: Transilvania Regional Business

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu