Prim-ministrul britanic, David Cameron, va găzdui joia aceasta primul summit internațional anticorupție, care își propune să găsească soluții rezonabile pentru probleme cum ar fi secretul corporativ, transparența guvernamentală, implementarea legislației internaționale privind actele de corupție și consolidarea instituțiilor internaționale din domeniu.

Întâlnirea de joi are ca obiectiv găsirea de soluţii la cea mai acută problemă din ultima perioadă – corupția. Se urmărește amplificarea mecanismelor statale anticorupție existente, dar și întărirea arhitecturii instituționale internaționale pentru o mai bună prevenire a faptelor de corupție. Nu în ultimul rând, se dorește acordarea unui sprijin semnificativ pentru societatea civilă, mass-media și mediul de afaceri în eforturile lor de a combate corupția.

David Cameron speră ca la finalul summit-ului să fie semnată „prima declarație mondială împotriva corupției” care va facilita stabilirea de repere în stoparea fenomenului corupției în fiecare țară, în urmărirea penală și în sancționarea persoanelor implicate în acte de corupție.

Potrivit declarațiilor acordate de prim-ministrul britanic, “corupția este unul dintre cei mai mari dușmani ai progresului…este în contradicție cu toate valorile noastre, îi răsplătește pe cei care nu respectă regulile, și creează un sistem clientelar în care resursele sunt împărțite de o elită restrânsă, în timp ce majoritatea este prinsă în capcana sărăciei”.

Peste 40 țări, precum și organizații internaționale vor participa la acest summit. De asemenea, joi sunt așteptați și liderii unor țări puternic afectate de corupție, printre care președinţii nigerian și afgan, Muhammadu Buhari, respectiv Ashraf Ghani. Nici secretarul de stat american, John Kerry, directorul general al FMI Christine Lagarde și președintele Băncii Mondiale, Kim Yong Kim, nu vor lipsi de la acest summit.

În cadrul summit-ului fiecare țară participantă va aduce în discuție propria experiență, cu obiectivul ca toţi participanţii să înveţe cât mai multe unii de la alții, dar şi pentru a permite realizarea unor parteneriate.

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell,  a declarat că „România are deja o experiență remarcabilă în combaterea corupției, atât în domeniul penal, cât și administrativ. De asemenea, ea duce eforturi importante să accelereze și partea de prevenire a corupției, de educație în spiritul anti-corupției, dar și de guvernare deschisă.”

Sursa foto: spearswms.com

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu