Într-o analiză publicată luni de think-tank-ul american Stratfor se arată că România şi Bulgaria ar putea fi afectate serios de criza refugiaţilor, în cazul în care acordul dintre UE şi Turcia privind limitarea fluxurilor migratorii din Orientul Mijlociu ar urma să fie denunţat, iar graniţele din Balcanii de Vest vor rămâne în continuare blocate. România şi Bulgaria urmează a fi implicate tot mai serios în crizele regionale, se arată în previziunile Stratfor.

Analiza precizează că „un flux mai mare de refugiaţi ar putea traversa România şi Bulgaria dacă rutele migratorii se schimbă şi, mai important, dacă înţelegerea UE cu Turcia privind refugiaţii se prăbuşeşte. În martie, Macedonia şi-a închis graniţa cu Grecia, creând posibilitatea ca refugiaţii să fie redirecţionaţi către vest, prin Italia, sau de-a lungul unei rute estice care ar include Bulgaria şi România.”

Cele două ţări sunt deja afectate de criza migraţiei, în opinia Stratfor, prin faptul că aceasta le zădărniceşte eforturile de a adera la spaţiul Schengen, prin perpetuarea unui climat european defavorabil înlesnirii libertăţii de circulaţie.

De asemenea, un alt factor de risc pentru România şi Bulgaria, semnalat în cadrul analizei, este atragerea celor două ţări în confruntarea dintre Occident şi Rusia, provocată de conflictul din Ucraina. Atât România, cât şi Bulgaria, au înregistrat participări tot mai consistente la exerciţii militare ale NATO şi au cunoscut o intensificare a prezenţei militare nord-atlantice în ultimul an, urmând ca această tendinţă să continue în viitorul apropiat.

Concluzia Stratfor este că în orizontul de timp imediat următor „România şi Bulgaria se vor confrunta şi vor fi tot mai mult implicate în criza europeană a refugiaţilor şi în diferendul cu Rusia pe marginea Ucrainei.”

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu