Consiliul Europei, cea mai veche organizație de pe continent specializată în drepturile omului, a vizitat penitenciarele din Belgia, unde un număr mare de personal a absentat din cauza grevei prin care nu își mai oferă serviciile deținuților.

Belgia se confruntă cu o criză tot mai mare în închisorile sale, chemând armata să ajute deținuții blocați în celule 24 de ore pe zi, în timp ce guvernul se luptă să încheie greva personalului închisorilor.

Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei a făcut o vizită ad-hoc, între 7 și 9 mai pentru a verifica situația din penitenciarele Huy, Ittre și Jamioulx și din unitatea de apărare socială Paifve.

La sfârșitul vizitei, delegația a înaintat observațiile preliminare lui Koen Geens, ministrul Justiției belgiene și înalților funcționari ai Ministerului Justiției și a inițiat consultări cu privire la măsurile luate de autoritățile belgiene pentru a stabili un serviciu minim garantat al personalului închisorilor, în vederea prevenirii tratamentului inuman și degradant al deținuților, potrivit euractiv.com.

A treia săptămână de grevă

Greva fără precedent este deja în a treia săptămână, iar guvernul primului ministru al Belgiei Charles Michel se confruntă cu critici tot mai vehemente venite atât din țară cât și din Europa din pricina incapacității de a gestiona situația.

inmates1

Totalul deținuților din închisorile UE la nivelul anului 2014 – EurActiv.

„Situația a de devenit insuportabilă, este foartă multă tensiune în interiorul penitenciarelor”, a declarant Vincent Spronck, directorul închisorii Forest de la periferia capitalei Bruxelles.

„Deținuții nu pot ieși, sunt blocați toată ziua în celulele lor, nu au parte de aer proaspăt, cearșafurile nu le sunt schimbate și nu le este permisă nicio vizită din exterior”, a adăugat Spronck, subliniind că trebuie să găsească neapărat o soluție pentru această criză.

Criza închisorilor a adus, totodată, în centrul atenției incapacitatea Belgiei de a se guverna în fața profundelor diviziuni administrative și lingvistice, mai ales în contextul măsurilor defectuose dinainte și de după atacurile teroriste din 22 martie.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu