Tribunalul UE a confirmat marţi printr-un comunicat de presă că propunerea de inițiativă cetățenească europeană (ICE) privind promovarea dezvoltării zonelor geografice populate de minorități naționale nu poate fi înregistrată. Iniţiativa, promovată de cetăţeni europeni de etnie maghiară din România şi Ungaria, prevedea ca regiuni cu minoritate naţională, precum aşa-numitul Ţinut Secuiesc din România, sau districtele Dunajská Streda şi Komárno din Slovacia, să poată beneficia de politica de coeziune a UE fără a respecta frontierele administrative interne ale statelor membre.

Acţiunea în justiţie fusese intentată de Attila Dabis, din Budapesta, și Balázs-Árpád Izsák, cu domiciliul în Târgu-Mureș, împotriva Comisiei Europene, după ce aceasta respinsese la 25 iulie 2013 înregistrarea propunerii de inițiativă cetățenească, intitulată „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și menținerea culturilor regionale”.

Iniţiativa propunea ca politica de coeziune a Uniunii să acorde o atenție deosebită zonelor geografice ale căror caracteristici etnice, culturale, religioase sau lingvistice diferă de cele ale zonelor înconjurătoare („regiuni cu minoritate națională”). Obiectivul principal al iniţiativei era obţinerea unui cadru legal european prin care aceste regiuni, fără a constitui neapărat o unitate administrativă împuternicită să beneficieze de programele şi fondurile de coeziune, să aibă acces la avantajele politicii de coeziune, pentru a împiedica defavorizarea lor economică în raport cu regiunile înconjurătoare.

Tribunalul a dat dreptate Comisiei, motivând că:

  • noțiunea „regiune” trebuie definită cu respectarea situației politice, administrative și instituționale existente în statele membre. În consecință, Uniunea nu poate adopta un act care, precum cel propus în inițiativă, ar urmări să definească regiuni cu minoritate națională fără a ține seama de această situație;
  • menținerea caracteristicilor etnice, culturale, religioase sau lingvistice specifice ale anumitor teritorii nu este un scop care ar putea justifica adoptarea unui act în temeiul politicii de coeziune a Uniunii.

Potrivit Agerpres, Comisia Europeană a fost susținută în acest dosar de România, Grecia și Slovacia, ale căror cereri de intervenție au fost acceptate de instanță, iar reclamanții au fost susținuți de Ungaria. România chiar a prezentat un memoriu în intervenție în iunie 2015, la fel ca și Ungaria.

Pe de altă parte, printre alții, au depus cereri de intervenție, pentru susținerea reclamanților, și județul Covasna și comuna slovacă Debrad, dar acestea au fost respinse de Camera Întâi a Tribunalului, în mai 2015, după audierea argumentelor acestora.

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu