Regizorul român Alexander Nanau a avut parte de o seară emoționantă, reușind să obțină Premiul France Culture Cinéma 2016 pentru documentarul „Toto şi surorile lui”.

Ceremonia de decernare a Premiul France Culture Cinéma 2016  s-a desfăşurat sâmbătă seară la Pavillion Unifrance din cadrul Festivalului internaţional de film de la Cannes. În fiecare an, Radio France Culture acordă acest premiu celui mai bun film care a fost lansat în ultimul an în cinematografele din Franţa.

Documentarul românesc, „Toto şi surorile lui”, în regia lui Alexander Nanau a fost votat de zeci de studenţi, viitori critici de film, dintr-o listă de cinci filme documentare nominalizate. Celelalte patru producţii nominalizate pentru acest premiu au fost: ”Janis Joplin”, de Amy J. Berg, ”Une jeunesse allemande”, regizat de Jean-Gabriel Périot, ”Je suis le peuple”, de Anna Rousillon şi ”Les Ogres”, regizat de Léa Fehner.

Documentarul premiat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, a avut premiera mondială în septembrie 2014 la Festivalul de Film de la San Sebastian. Filmul este un documentar de observație filmat timp de 14 luni în cartierul Ferentari din București și spune povestea unui copil de etnie romă. Totonel (10 ani), și a surorilor lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), care așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni și vor trăi departe de sărăcia, violența și drogurile care îi înconjoară.

Într-un an şi jumătate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii la festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varşovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc. De asemenea, anul trecut ”Toto şi surorile lui” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun documentar şi a fost nominalizat la TIFF 2015 la categoria „Cel mai bun film românesc”.

Pe 17 mai „Toto şi surorile lui” („Toto et ses soeurs”) va fi lansat în Franţa pe format DVD.

Începând cu luna aprilie 2016, Alexander Nanau reprezintă Ministerul Culturii  în Adunarea Generală a Acționarilor (A.G.A.) a Studioului Cinematografic SahiaFilm SA. În același timp, cineastul a fost desemnat să facă parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.

Alte două filme româneşti – „Sierra-Nevada”, în regia lui Cristi Puiu, şi „Bacalaureat”, semnat de Cristian Mungiu – sunt în competiţia oficială, în timp ce drama „Câini”, debutul în lung metraj al lui Bogdan Mirică, concurează la categoria „Un Certain Regard”. Tot la Cannes participă anul acesta două scurt-metraje româneşti: „4:15 PM Sfârșitul Lumii”, regia Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, şi ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea.

Sursa foto: One World Romania

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu