Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, principalul oponent al premierului David Cameron din interiorul Partidului Conservator şi avocatul nr. 1 al Brexit-ului în Marea Britanie, a prezentat în cadrul unui interviu acordat The Telegraph principalele 8 motive pragmatice pentru care britanicii ar trebui să opteze pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

  1. Economisirea a 350 milioane de lire sterline în fiecare săptămână, care vor putea fi cheltuiţi pentru propriile nevoi ale Marii Britanii, incluzând printre altele sistemul naţional de sănătate.
  2. Recăpătarea controlului asupra propriilor frontiere şi obţinerea astfel a posibilităţii de a pune capăt presiunii enorme asupra serviciilor sociale din Marea Britanie
  3. Recâştigarea controlului asupra democraţiei britanice prin eliberarea de constrângerile generate de cele peste 2500 de acte legislative impuse anual de instituţiile europene de la Bruxelles.
  4. Obţinerea posibilităţii de a încheia acorduri separate de liber schimb cu India, China, Australia şi SUA, fără dificultăţile generate de prevederile Uniunii Europene.
  5. Ieşirea de sub jurisdicţia Curţii de Justiţie a UE, care a obţinut competenţe în domenii precum drepturile omului şi protecţia copilului, unde nu ar fi trebuit niciodată să îşi extindă aria de activitate.
  6. Evitarea oricăror proiecte periculoase de pierdere a suveranităţii naţionale în cadrul unei Federaţii Europene.
  7. Toate ţările care au avut în ultimii ani ritmuri spectaculoase de creştere economică sunt cele care s-au aflat în afara pieţei unice europene şi au putut să îşi sprijine exporturile fără constrângerile impuse de prevederile europene.
  8. Recâştigarea încrederii şi adeziunii faţă de Marea Britanie va fi înlesnită din nou în condiţiile în care cetăţenii britanicii vor simţi că vor avea din nou un cuvânt de spus asupra democraţiei britanice.

În cadrul aceluiaşi interviu, Johnson a afirmat că prin Brexit britanicii vor contribui nu doar la salvarea Marii Britanii, dar şi la cea a Europei. Johnson a comparat actualul proiect al Uniunii Europene de unire a întregului continent sub o singură autoritate cu cele ale lui Napoleon şi Hitler şi le-a cerut britanicilor să fie încă o dată „eroii Europei”.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu