Colaborarea regională ucraineano-româno-moldovenească a fost discutată la Cernăuți. La finele săptămânii trecute la Cernăuți s-a desfășurat o conferința științifică internațională „Tendințe actuale ale colaborării regionale: dimensiunea ucraineano-româno-moldovenească”, organizată de Centrul de Studii Românești din cadrul Universității Naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuți.

Este a doua ediție a acestui forum științific, sprijinit de Consultatul General al României la Cernăuți și parlamentarul Grigore Timiș, reprezentatul comunității românești în legislativul de la Kiev. Această conferință a perpetuat discuțiile științifice din anul 2015, consolidându-le și diversificându-le. Așadar, prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Ștefan Purici, a povestit despre colaborarea transfrontalieră dintre universitățile din nordul și sudul Bucovinei. Expertul ucrainean Uleana Geviuk a pus în discuție rolul comisiei prezidențiale comune româno-ucrainene în dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Politologul cernăuțean Vladislav Strutinski a ținut un discurs despre colaborarea transfrontalieră dintre organele autoadministrării locale și necesitatea trecerii de la discuții la acțiuni concrete. Sergiu Dan, președintele Asociației Convergențe Europene din București, originar din regiunea Transcarpatia, Ucraina, a comunicat despre importanța organizațiilor nonguvernamentale în procesul de coeziune socială.

La masa rotundă din cea de a doua zi a conferinței, oaspeții de la Universitatea „A. I. Cuza” din Iași au atras atenția colegilor din Cernăuți asupra direcțiilor europene de reformare a sistemului de învățământ superior – experiența României pentru Ucraina. Reprezentanții Centrului Media BucPress din Cernăuți au abordat subiectul dezvoltării capitalului social în Ucraina și România din punct de vedere al teoriilor de democratizare, iar Liviu Iancu de la Eurocentrica (București) a comunicat despre conceptul Intrmarium, care prevede constituirea unui spațiu geopolitic de securitatea în estul Europei, cu participarea Ucrainei, României, Poloniei, Lituaniei și altor state.

Alte subiecte discutate: securitatea pe flancul estic al UE, analiza și prognozarea principalelor procese regionale din cele trei state, identitatea europeană și varietatea culturală în estul UE, perspectivele dezvoltării colaborării transfrontaliere ș.a. Participanții la conferință au menționat necesitatea desfășurării în viitor a unor dezbateri la nivelul de experți din cele trei state pentru activizarea colaborării în trilaterala București – Kiev – Chișinău.

 

Articol apărut și pe site-ul Transilvania Regional Business

Sursa Foto: Transilvania Regional Business

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu