Refugiaţii din Grecia nu doresc relocarea în România sau Bulgaria, potrivit mecanismului european al cotelor obligatorii stabilit în septembrie anul trecut, împotrivindu-se categoric sau fugind din taberele în care se află în prezent, relevă datele statistice ale guvernului grec, preluate de Financial Times.

Potrivit autorităţilor greceşti, refugiaţii care accesează programul de relocare al UE încearcă să găsească metode pentru a-l abandona atunci când sunt informaţi că vor fi trimişi în state pe care le percep ca fiind mai slab dezvoltate.

Astfel, rata cea mai mare de respingere apare în cazul Bulgariei, unde dintre cei 47 de refugiaţi care ar fi trebuit să plece în statul vecin săptămâna trecută, 36 s-au retras, iar 7 nu au mai putut fi găsiţi.

Bulgaria este urmată în top de România: 32 dintre cei 67 de refugiaţi care ar fi trebuit să vină în ţara noastră s-au retras din programul de relocare sau au dispărut.

Situaţia este similară şi pentru alte ţări europene, chiar dacă proporţiile sunt mai reduse: 8 dintre cele 27 de persoane care ar fi ajuns în Estonia au fugit, în vreme ce 26 dintre cei 388 de solicitanţi de azil care aveau ca destinaţie Franţa au dispărut ori s-au retras din programul de relocare.

Din totalul de 1.324 de persoane pentru care începuseră proceduri de relocare, 191 fie au renunţat, fie au dispărut. Refugiaţii care au refuzat săptămâna trecută să fie relocaţi în România şi Bulgaria reprezină astfel puţin mai mult de o treime din totalul celor care au evitat finalizarea procedurii de redistribuire.

Grecia se confruntă în acest moment cu o criză umanitară acută în condiţiile în care nu are suficiente locuri de cazare pentru cei aproximativ 45.000 de imigranţi blocaţi în secţiunea continentală a teritoriului elen, iar mecanismul de relocare funcţionează extrem de lent.

Sursă foto: Al Arabiya

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu