Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a criticat dur pe Boris Johnson, fost primar al Londrei şi lider al Partidului Conservator, ca urmare a faptului că acesta comparase într-un interviu Uniunea Europeană cu planurile lui Napoleon şi Hitler de a supune Europa.

Johnson precizase duminică pentru The Telegraph că Napoleon şi Hitler au dorit să unifice cu forţa Europa, în vreme ce Uniunea Europeană „este o încercare de a face acelaşi lucru, utilizând mijloace diferite”.

Cu toate că în general oficialii europeni s-au abţinut de la intervenţiile pe marginea Brexitului, Tusk a răbufnit împotriva lui Johnson în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Copenhaga:

„Atunci când aud că Uniunea Europeană este comparată cu planurile şi proiectele lui Adolf Hitler, nu pot păstra tăcerea. Asemenea argumente absurde ar trebui ignorate complet dacă nu ar fi formulate de unul dintre cei mai influenţi politicieni din partidul de guvernământ [al Marii Britanii].”

„Boris Johnson a depăşit limitele oricărui discurs raţional, demonstrând amnezie politică”, a continuat Tusk.

Johnson a intrat încă de ieri sub tirul criticilor din presa britanică după afirmaţiile controversate de duminică, dar principalul oponent al rămânerii Regatului Unit în UE nu a renunţat la ideile sale, considerând totul drept „o furtună mediatică artificială”.

Johnson şi-a atras critici şi din alte state europene, un purtător de cuvând al Partidului Social Democrat din Germania declarând pentru cotidianul britanic The Guardian că este surprins „la ce prostie poate aduce naţionalismul chiar şi persoane care în mod aparent sunt foarte inteligente”.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu