Serviciile de informații francez și german avertizează cu privire la atacuri teroriste ce ar putea avea loc odată cu începerea Campionatului European de Fotbal ce se desfășoară în Franța începând cu luna viitoare.

„Franța este acum în mod clar țara cea mai vizată de către grupurile jihadiste ale Statului Islamic și al-Qaida”, a declarat Patrick Calvar, șeful agenției de informații interne franceze (DGSI), într-o audiere în fața parlamentarilor săptămâna trecută.

Șeful agenției franceze de informații a evidențiat că Statul Islamic va încerca să lovească la fel de puternic și cât mai rapid posibil, cu scopul de a crea o diversiune față de situația militară dificilă întâmpinată în Siria și Irak, ca represalii împotriva atacurilor aeriene ale coaliției internaționale.

Franța s-ar putea confrunta cu un „nou tip de atac”, iar problema nu se pune „dacă” vor avea loc atacuri, ci „când și unde” vor avea loc. Cea mai probabilă formă de teroare ar putea fi caracterizată prin plantarea unor dispositive explozive în locuri unde se adună cei mai mulți oameni. Acest tip de acțiune ar putea fi multiplicat pentru a crea un climat de panică.

Declarația vine la puțin timp înaintea începerii Euro 2016, turneu ce se va desfășura din 10 iunie până în 10 iulie, iar 51 de meciuri vor fi jucate în 10 orașe.

Într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, Rob Wainwright, șeful Europol spunea că Euro 2016 este o „țintă atractivă pentru teroriști” și că va urmări competiția „cu mare îngrijorare”.

Ministrul francez al Sportului declara la începutul acestui an că se așteaptă ca între 7 și 8 milioane de oameni să fie prezenți pe stadionare sau în afara lor cu prilejul capionatului European de fotbal.

În zonele și în preajma zonelor unde se vor afla suporteri, 10.000 de soldați vor asigura securitatea, la fel și aproximativ 12.000 de agenți privați. De asemenea, au fost organizate exerciții de simulare a atacurilor pe stadioane, a fost simulat inclusiv un atac chimic.

 

Sursa: EUObserver

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu